Начало » Новини » Страната
08.05.2023 г.

„Тони Старт“ с награда за иновативации в съхранението на мляко

Александър Пулев
„Тони Старт“ с награда за иновативации в съхранението на мляко

Представителите на фирмата, отличени за иновацията Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев отличи ръководството на фирма „Тони Старт“ за въведената система за дигитално млекосъхранение и охлаждане на мляко, представена на Събора на овцевъдите край Лясковец, където до днес над 60 хиляди  овцевъди и земеделски производители отбелязват професионалния си празник Гергьовден.

Системата на фирма „Тони Старт“ работи на автоматичен цикличен режим, задаван на модула за управление. Софтуерът събира данни в реално време за количеството, продължителността и параметрите на работа на отделните съоръжения за съхранение и охлаждане на продукцията и регулира онлайн процеса и качеството на продукта.

Това съобщиха от министерството на иновациите, цитирайки министър Пулев, който добави че подкрепата за иновациите в сектора на земеделието и животновъдството се осъществява чрез Фонда на фондовете и Банката за развитие. По думите му, се очаква  Българската банка за развитие да разработи нов механизъм за финансиране на фирми в бранша при облекчени условия.

Пулев подчерта, че държавата застава плътно до бизнеса, домакинствата и родните производители и само за няколко месеца в рамките на служебния кабинет, с екипните усилия на министрите, са  осигурени 20 млрд. лв. европейски средства по 10-те одобрени от ЕК за България програми, както и специалното финансиране за сегмента земеделие и селски райони.

„Светът се ориентира към иновации в храните  - до 2050 г., според данните на ООН, ще се изисква 60% увеличение на хранителната производителност във връзка с увеличаващото се население“, подчерта той и добави, че МИР подкрепя чрез своите програми  иновациите и в този сегмент.

На въпрос за напредъка на бизнеса от областта по Плана за възстановяване и устойчивост Пулев обяви, че от Област Велико Търново по процедурата за Технологична модернизация от ПВУ са одобрени 16 проекта,  за които МИР ще изплати близо 5 млн. лв. на спечелилите фирми от Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица. „По втората процедура от ПВУ - за киберсигурност - ще изплатим отделно близо 700 хиляди лева на други 33 фирми от Лясковец, Свищов, Горна Оряховица и Велико Търново“, каза още Пулев. „Общо по Плана за възстановяване областта ще получи над 5 млн.лв., като с част от 50-те фирми договорите са вече сключени или ще се сключат до края на месеца“, допълни още той.

„Тони Старт“ с награда за иновативации в съхранението на мляко
4127
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини