Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.04.2023 г.

Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3

Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3

sinor.bg

С промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2 000” агроведомството предлага минималните площи, за които фермерите ще получават подпомагане по тази нова мярка, да бъдат пет декара вместо досегашните три. Промените са качени за обсъждане на страницата на Министерския съвет и по тях ще върви обсъждане до 25 май т.г.

Допустими за това подпомагане ще бъдат земеделски парцели с минимална площ един декар (0,1 ха), които попадат изцяло в защитена зона от Натура 2000, съгласно приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 от наредбата.

В съответствие с одобрените текстове на интервенцията в Стратегическия план с предлаганите промени се конкретизира изискването към кандидатите, а именно - да бъдат регистрирани земеделски стопани, съгласно чл. 7, ал. 1 от ЗПЗП и да ползват земеделска земя (обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи) в защитени зони от Натура 2000, съобразно обхвата и ограниченията в защитени зони, включени в плана. Уреждат се и сроковете за предоставяне на информация от компетентни структури за случаи на установено неспазване на забрани за земеделски земи в защитени зони.

С промени в същата наредба се предлага и друго - според чл. 71, параграф 3 и 4 от Регламент (ЕС) 2021/2115 държавите членки могат да отпускат плащания по интервенцията „Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“, само с цел компенсиране на бенефициерите за всички или за част от допълнителните разходи и пропуснатите приходи, свързани с природни или други специфични за района ограничения в съответния район. Тези допълнителни разходи и пропуснатите приходи се изчисляват във връзка с природните или другите специфични за района ограничения в сравнение с райони, в които няма природни или други специфични за района ограничения.

С тези разпоредби се прилагат диференцирани нива на плащания в зависимост от съответния район с ограничения и от размера на стопанството. Плащанията се ограничават до направените допълнителни разходи или пропуснати приходи, свързани с извършването на селскостопанска дейност в определения район, като не са свързани или се основават на вида и обема производство.

По интервенцията се прилагат диференцирани нива на плащания в зависимост от размера на стопанството в съответния район с ограничения. Предвид това, няма как да бъде приложена единна форма на плащане. Единичната сума за всеки бенефициент се определя според размера на стопанството и на база допустимите хектари, различни за всеки земеделски стопанин. Стойността на планираната средна единична сума е определена въз основа на заявяваните от бенефициентите площи в районите, различни от планинските райони, със съществени природни ограничения и формираната на тази база обща сума на плащанията.

Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
24884
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Предстоящо
Втора среща в Кюстендил за управление на зоните по НАТУРА 2000
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини