Начало » Пазари » Зърно
26.04.2023 г.

Домбровски обещава до дни да се реши проблемът с украинския внос

Съветът на министрите на ЕС
Домбровски обещава до дни да се реши проблемът с украинския внос

Снимка: Министерство на земеделието

Проведеното на 25 април заседание на Съвета на министрите по земеделие на Европейския съюз за пореден път не стигна до окончателни решения за това как ще продължи безмитният внос на селскостопански стоки, без да вреди на фермерите и на вътрешните пазари на държавите от Общността. В рамките на това заседание еврокомисарите по търговия и земеделие Валдис Домбровски и Януш Войчеховски имаха среща с министрите на България, Полша Словакия и Унгария и Румъния, които временно забраниха вноса от Украйна, за да защитят родните фермери.

В изказването си министър Явор Гечев е подчертал, че са необходими устойчиви решения с дългосрочен характер, които да се приложат бързо. „Ако към момента смущенията в пазара се усещат само в държавите на първа линия до конфликта в Украйна, то в бъдеще ситуацията може да се пренесе и във вътрешността на Европейския съюз”, е обяснил Гечев. В същото време новата зърнена реколта наближава, затова е важно да се реагира преди нейното прибиране.

По време на дискусията в зала земеделският комисар Войчеховски уточнил, че продължава работата и по втория финансов пакет за обезщетяване на засегнатите пет държави членки, сред които е и България. Неговият бюджет се предвижда да бъде в размер на 100 млн. евро. Ще бъде продължена и работата за подобряване на инфраструктурата и усъвършенстване на транспортните коридори.

„Вече знаем, че коридорите на солидарност не действат така, както бяха замислени. Необходими са нови мерки, включително да се мисли и за гаранционни фондове, които да овладяват ценовите крими на пазарите и в Украйна, и в България, и в Румъния, Полша, Словакия и Унгария“, е посочил още Гечев. „Към момента наличното количество слънчоглед в страната е повече, отколкото можем да преработим, а зърнените култури са повече, отколкото можем да изнесем. Имаме продукция за няколко милиарда лева, която не знаем дали ще можем да реализираме до новата жътва“, е проблемът, с който родният бизнес не може да се справи.

Всички министри от петте най-засегнати от смущенията на пазара на селскостопански стоки държави се обединиха около мнението да продължат да работят заедно и да отстояват своите искания до постигането на работещ механизъм, който да осигури нормалното функциониране на местните икономики, както и да защити фермерите им.

Комисар Домбровскис обобщи в края на срещата, че предстои да бъде проведена експертна техническа среща, на която да бъдат разписани продуктите, влизащи в пакета от мерки на Европейската комисия. Ще бъде прецизиран и списъкът на стоки, които да бъдат обхванати от забраната за вноса. Неговите очаквания са до дни да бъдат взети конкретни решения за ситуацията на аграрния пазар.

В края на заседанието на Съвета всички държави членки са се солидаризирали с петте засегнати страни, подкрепяйки необходимостта от въвеждане на мерки за нормализиране на ситуацията на европейско ниво. За целта Комисията трябва експедитивно на изработи работещите механизми за защита.

Домбровски обещава до дни да се реши проблемът с украинския внос
3596
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини