Намаляването на поголовието от свине за разплод и африканската чума по свинете ще продължат да натискат производството на свинско месо в Европейския съюз, а задълбочаващият се спад в доставките за Китай ще допринесе за още по-голямо свиване на износа, прогнозират анализатори на Европейската комисия.
През 2022 г. произвоството на свинско в ЕС намаля в повечето държави-членки, а спадът като цяло достигна 5,6%. В основни производители като Германия, Полша, Дания, Испания, Белгия и Италия бяха регистрирани сериозни отстъпления. Според проучване от декември 2022 г. броят на женските свине за разплод е намалял с 500 хил. глави спрямо 2021 г., или с 4,6%, след като през 2021 г. спадът бе 3,6% (370 хил.). Поголовието от свине за угояване също е на доста ниско ниво във всички категории. Като цяло предвиждането е производството на свинско месо в ЕС да намалее с още 5% през 2023 г.
Очакванията са през 2023 г. положението с АЧС да не се промени съществено, като ще продължи да налага предприемането на твърди мерки в засегнатите страни и сред търговските партньори на общността. Тъй като цените на фуражите се понижават постепенно, основният натиск върху маржа на печалба се очертава да намалее, което може да доведе до известно увеличаване в кланичното тегло на свинете.
Заради намалялото предлагане цените на свинското в ЕС продължават да достигат нови рекордни нива, а това понижава конкурентоспособността му спрямо останалите износители на световния пазар. През миналата година износът на свинско от ЕС намаля с над 16% най-вече заради спада на доставките за Китай с над 50%, като не се очаква нещата да се променят и през 2023 г. Ударът бе донякъде компенсиран от диверсифицирането на пазарите, като износът за Япония нарасна с 32%, за Филипините – с 21%, за Южна Корея – с 12% и за Австралия с 19%. През тази година спадът в износа на свинско от ЕС като цяло се очаква да намалее до 3%.
Вносът на свинско в ЕС от Великобритания през 2022 г. нарасна с почти 28%, а делът му в общите доставки от трети страни достигна малко под 85%. Тъй като производството на свинско се очаква да намалее и във Великобритания, възможностите за ръст на вноса оттам са слаби. Поради тази причина прогнозата на анализаторите на ЕК е вносът на свинско в общността през 2023 г. да нарасне с едва 2%.
Заради ограниченото предлагане през 2022 г. вътрешното потребление на свинско в ЕС намаля с 2,8% до 31,8 килограма на глава от населението. Очакванията са тенденцията към спад да се задълбочи до 5,9% през тази година и потреблението на свинско да достигне най-ниското си ниво от около 30 килограма на човек.