Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, през тази седмица се понижи с 0,55% до 2370 пункта, става ясно от съобщение на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това е четвъртата поредна седмица, в която индексът за цените на храните на едро у нас отстъпва от рекордните 2480 пункта, достигнати в началото на март, като спадът вече достига 4,64%. Базовото ниво на ИТЦ от 1000 пункта е от 2005 г.
Оранжерийните домати през седмицата поевтиняха с 0,6% до 3,30 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се понижи с 3,2% и те се продават по 3,88 лв./кт. Червените чушки поевтиняха с 3,1% до 4,36 лв./кт.
Картофите са по-евтини с 3,1% и се продават по 1,25 лв./кт., а морковите поскъпнаха с 0,7% до 1,40 лв./кт. Цената на зелето обаче скочи със 17% и то се продава по 1,10 лв./кт.
Ябълките поскъпнаха със 7,9% до 1,50 лв./кт. Лимоните обаче поевтиняха с 2,6% до 2,23 лв./кт. Цената на портокалите се покачи с 5,2% и те се продават по 1,81 лв./кт. Бананите добавиха 1% към цената си до 3,06 лв./кт.
Брашно тип "500" поскъпна с 1,5% до 1,35 лв./кт. Цената на ориза се повиши с 2,2% до 3,22 лв./кт.
Олиото поевтиня с 1,9% и се продава по 3,55 лева за литър в края на седмицата. Цената на захарта се понижи с 0,4% до 2,51 лв./кт.
Кравето сирене поскъпна с 0,1% и се продава по 11,27 лв./кт., а цената на кашкавала тип "Витоша" намаля с 2,9% до 17,61 лв./кт. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпна с 2,3% и се продава по 2,62 лева.
Цената на пилешкото месо прибави 0,3% до 6,07 лв./кт. Яйцата (размер М) поевтиняха с 1 стотинка и се продават по 0,41 лева за брой на едро седмица преди Великден.