Начало » Новини » Страната
29.03.2023 г.

ЕК отпуска 170 млн. евро за иновационни долини

Мария Габриел на форум в Брюксел
ЕК отпуска 170 млн. евро за иновационни долини

Снимка: Европейска комисия

Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел конференция на високо равнище на тема „Партньорства за регионални иновации в Европа“. В конференцията се включиха комисарят по сближаване и реформи Елиза Ферейра и от Комитета на регионите – зам.–председателят Марку Маркула и председателят на комисия SEDEC Таня Христова.

С обявената на 28 март покана към кандидатите ще се подкрепя създаването на иновационни мрежи, центрове за иновации и фондове за финансиране в 100 регионални иновационни долини в Европа. Това е възможност всеки регион да идентифицира своите предимства и ги развие чрез новите технологии, посочи еврокомисарят. И поясни, че „заедно можем да създадем „иновации произведени в Европа“, а регионите да бъдат двигател за подкрепа на бъдещите технологични шампиони.

Задължително условие за създаване на иновационна долина е тя да се намира в регион със силен капацитет в иновациите. На 17 май т.г. ще има втори прием за проекти с бюджет от 170 милиона евро за официалното кандидатстване на регионите. Сега е моментът всички региони в Европа с партньори и стратегически цели да се откроят и бъдат една от 100-те иновационни долини в Европа“, заяви Мария Габриел.

Регионалните иновационни долини ще обменят опит и работят съвместно за реализиране на междурегионални проекти, включително в областта на дълбоките технологии. Регионите, които кандидатстват по поканата за проекти ще бъдат подкрепени от Европейската комисия в процеса на изготвяне на своите план за действие и механизъм за мониторинг.

До края на 2023 г. експертна група ще прегледа и оцени кандидатурата на всеки регион, подал заявление за превръщане в регионална иновационна долина.

ЕК отпуска 170 млн. евро за иновационни долини
3172
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини