Начало » Важно за фермера » Гори и екология
19.03.2023 г.

Планиран е прием по 10 процедури от морската програма

За поредна година не е допусната загуба на средства по старата ПМДР
Планиран е прием по 10 процедури от морската програма

Снимка: МЗм

През настоящата година планираме да открием приеми по 10 процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) за периода 2021-2027 г., заяви заместник-министърът на земеделието и ръководител на Управляващия орган на ПМДРА Георги Събев на първото заседание на Комитета за наблюдение, на което бе обявено и официалното стартиране на програмата за периода 2021-2027 г., цитиран от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието Нейният общ бюджет е 121 349 569 евро (малко над 237 млн. лева) безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро, или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 36 404 871 млн. евро.

„За четвърта поредна година не бе допусната загуба на средства по ПМДР 2014-2020 г. въпреки сложната икономическа ситуация, породена от пандемията COVID-19 и войната в Украйна, благодарение на добрата съвместна работа между екипите на министерството и Държавен фонд „Земеделие“, разясни Събев положението с изпълнението на приключващата програма. По думите му обаче през 2022 г. е нараснал броят на прекратените договори поради невъзможността на част от бенефициентите да изпълнят поетите ангажименти по програмата. Поради тази причина и с цел секторът да бъде подкрепен, както и да бъде минимизиран негативният ефект от повишаването на цените на основни суровини и материали, необходими за осъществяване на дейността на операторите, Управляващият орган е разработил методика за предоставяне на компенсации на операторите в сектор „Рибарство“, съобщи заместник-министърът. „Подкрепата е за временно преустановяване на риболовни дейности, за пропуснати приходи и за допълнителни разходи, свързани със сътресението на пазара в подсекторите риболов, аквакултури и преработка“, посочи той. Събев припомни, че първият прием беше обявен в края на 2022 г. и е за временно преустановяване на риболовна дейност, като по него могат да се подават проекти до 30 март 2023 г., а приемите за компенсация на операторите за горива, фураж и суровини започнаха в края на февруари, като крайният срок за подаване на проектни предложения е до 26 май 2023 г.

Заделеният финансов ресурс по компенсаторните мерки е малко над 13 млн. лева. Преди една седмица Европейската комисия одобри изменението на ПМДР по ускорена процедура, за да може финансовият ресурс по предварително обявените приеми да достигне до операторите в сектор рибарство възможно най-скоро.

Договорените средства общо по ПМДР 2014-2020 възлизат на 164,56 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, или 81 % от бюджета на програмата. Изплатените средства са 124,64 млн. лева, или 76% от общия бюджет. Сертифицираните публични средства към март 2023 г. са на стойност 119,57 млн. лева, или 59% от бюджета на програмата. „Убеден съм, че в края на 2023 г. ще наваксаме лекото изоставане по отношение на всички показатели и няма да бъде допусната загуба на средства в края на програмния период“, смята заместник-министърът. Според него в тази връзка освен успешното приключване на проектите по националните мерки се разчита и на изпълнението на проектните предложения по стратегиите на Местните инициативни рибарски групи (МИРГ). Той изтъкна, че се работи в тясно сътрудничество с екипа на Националната рибарска мрежа, така че „да сме максимално полезни на МИРГ, на потенциалните кандидати и на бенефициентите”.

Събев благодари на членовете на Комитета за наблюдение на ПМДР 2014-2020 г. за подкрепата през изминалите години и изрази увереност,  че  успешното сътрудничество ще продължи и занапред.

Стелянос Митолидис,  началник-отдел в Генерална дирекция  „Морско дело и рибарство“ към Европейската комисия, приветства също участниците в събитието, като отличи постигнатите добри резултати в работата на екипа на управляващия орган. „За следващите 10 години е договорена успешна програма за сектора. Много важна е процедурата за Зеления пакт“, подчерта Митолидис.  Той отбеляза, че се работи активно за развитие на рибарство до 2050 г. в контекста на Стратегията за биоразнообразие, чиито цели вече са одобрени от държавите-членки на Европейския съюз. От дирекцията предлагат план за действие в областта на морското дело за намаляване на натиска върху морската среда, за разширяване на защитените територии, за инициативата за енергиен преход, с оглед украинската криза и увеличените разходи за производство с цел плавен преход към нов бизнес модел.

Той поздрави България и за това, че е една от само двете държави-членки на ЕС, в които се създаде възможност за използване на финансови инструменти със съфинансиране от тематичната програма. „През новия период общо 12 държави обмислят подобен вариант, но само в две – България и Естония – това вече не е просто теоретична възможност, а наличен инструмент на разположение на рибарския сектор”, заяви представителят на генералната дирекция към ЕК.

Членовете на Комитета по наблюдение обсъдиха индикативната годишна рамка за новата програма по морско дело, рибарство и аквакултури, както и критериите за процедурите, които се планират за стартиране през настоящата година.

Планиран е прием по 10 процедури от морската програма
4245
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Над 22,8 млн. лева са изплатени на 81 бенефициера по ПРСР 2014-2022 за седмица
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Ще се инвестира в рибарски пристанища и кейове, покрити лодкостоянки и рибни борси
Пренасрочват средства в старата морска програма към компенсаторни мерки и изпълними проекти
В подкрепа на местната инфраструктура, туризма и спорта
Над 1,2 милиона лева са преведени на рибарските общности
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини