Начало » Пазари » Животинска продукция
09.03.2023 г.

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента

Като цяло пазарът на яйца през годините е стабилен. Драстични отклонения на цената на яйцата наблюдавахме само през 2012 г., когато стойностите се повишиха за изключително кратък времеви период със 135%, посочват експертите на Комисията по стоковите борси и тържища в годишния анализ на цените за 2022г. Поскъпването на яйцата в този период е в резултата на завишените изисквания, влезли в сила от 1 януари 2012 г. за отглеждането на кокошките.

През 2017 г. също се наблюдаваше силен и рязък скок на цената на яйцата, като бяха отбелязани пикови стойности от 0.30 лв./бр. Поскъпването за този период е 42%. Причините за поскъпването през 2017 г. са комплексни и водят до синергетичен ефект: увеличеният дефицит на вътрешния пазар, който неизбежно води до пик в цените; нарасналият износ - (износът се активизира и родните производители се ориентираха към европейските потребители); спадналото вътрешно производство; намаленият внос - (през 2016 г. имаше бум на полски яйца у нас, но през 2017 г. обстановката е различна, защото цената на продукта в Европа е много висока); традиционното увеличението на консумацията през този сезон; типичното сезонно покачване на цената на яйцата през есента и зимата. В периода 2018 – 2020 г. пазарът на едро на кокоши яйца е изключително стабилен. 

В началото на 2022 г. цената на яйцата тръгва от ниво 22 ст./бр. До средата на февруари стойностите са без особена промяна. В периода средата на февруари – началото на април трендът е възходящ и цената стига до 0.28 лв./бр. Поскъпването за този период е 33%.

Следва период на стабилизиране на кривата около нивото от месец април. От средата на юли отново се заражда възходяща тенденция, която през есента придобива стръмен характер. В края на годината цената на яйцата стъпва на исторически ценови връх от 40 ст.

Поскъпването за периода юли – декември е 54%, а спрямо началото на годината то е 82%.  

Средногодишното поскъпване на яйцата спрямо предходната година е 47%.

Анализът на цените през периода 2015 – 2022 г. показва, че цената през 2022 г. е най-висока.  Основната причина за повишението на цените на яйцата през 2022 г. е ограниченият внос. През последните години не се наблюдаваше поскъпване на яйцата, тъй като имаше значителен внос на по-евтини яйца. След началото на войната голяма част от полските яйца се изнасят за Украйна. От друга страна заради птичи грип се наблюдава дефицит на яйца и в други страни. 

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента
5163
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини