Начало » Новини » Коментари
06.03.2023 г.

От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна

Фонд „Земеделие”
От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна

sinor.bg

На 8 март 2023 г. започва приемът на документи за компенсиране на пчелари по извънредната мярка 22 „Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани и малки и средни предприятия (МСП), засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Парите са по Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от фонд „Земеделие”.

Разпределеният бюджет за помощта е в левовата равностойност на 2 808 407 евро. Един земеделски стопанин може да получи не повече от 15 000 EUR (29 337 лева), разписани в европейското законодателство.

В сектор „Пчеларство“ изплащането на помощта е въз основа на предоставена справка от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за броя на наличните пчелни семейства, установен съобразно извършен есенен преглед за 2022 г. и отразен в протокол за извършен профилактичен преглед от ветеринарен лекар. Пчелните семейства е необходимо да се отглеждат в собствен животновъден обект, регистриран по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

На 8 март ще започне и приемът по подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020 г. Документи по него ще се подават до 15 март. По подмярка 22.1 са допустими за подпомагане и производители на ягоди или малини, оранжерийно производство за площите за които не са получили подпомагане по подмярката през предходния прием.

Ставките за биопчели в новия програмен период

За предстоящия прием по подмярка 22.2 е разпределен бюджет в размер до левовата равностойност на 3 500 000 евро. Максималният допустим размер на финансовата помощ за кандидати преработвателни предприятия е 100 000 лева, а за кандидати групи и организации на производители – 17 000 лева. При определяне на максималния размер на финансовата подкрепа ще се отчита и подпомагането на кандидата, предоставено по други инструменти за подпомагане на национално равнище или на равнището на Съюза, или по частни схеми в отговор на последиците от руското нашествие в Украйна. Когато преработвателят е и производител той няма да получи подпомагане защото в качеството си на производител е получил тавана на помощта.

Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Подпомагането по подмярка 22.2 ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да допринесе за подсигуряване на продоволствената сигурност, за преодоляване на пазарните дисбаланси и непрекъснатост на стопанската дейност на малките и средни предприятия, осъществяващи преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Допустимите кандидати е необходимо да развиват своята дейност на територията на страната.

Заявленията за подпомагане подмярка 22.1 ще се подават в общинските служби „Земеделие“ по постоянен адрес на кандидата – физическо лице или по адреса на управление на кандидата – юридическо лице или едноличен търговец.

По подмярка 22.2 документи се подават лично или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно в областните дирекции на ДФЗ – РА по адрес на управление на кандидата.

Приемът се по двете подмерки се отваря със Заповеди на изпълнителния директор на ДФЗ, съгласувани с министъра на земеделието (за подмярка 22.1 със Заповед №03-РД/977, а за подмярка 22.2 – Заповед № 03-РД/978 от 06.03.2023 г.)

От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна
11797
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кандидатите с отговор „Не“ във второ класиране по някои интервенции могат да подпишат договори под условие
ДФЗ: Всички одобрени разходи за пчелни майки и отводки ще бъдат финансирани
Християнски празници
Честит празник на пчеларите!
Ниски добиви и нелоялна конкуренция отчайват производителите в Троянско
Търсенето на балкански мед не компенсира проблемите на дребните пчелари
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини