Начало » Новини » Коментари
06.03.2023 г.

От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна

Фонд „Земеделие”
От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна

sinor.bg

На 8 март 2023 г. започва приемът на документи за компенсиране на пчелари по извънредната мярка 22 „Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани и малки и средни предприятия (МСП), засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Парите са по Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от фонд „Земеделие”.

Разпределеният бюджет за помощта е в левовата равностойност на 2 808 407 евро. Един земеделски стопанин може да получи не повече от 15 000 EUR (29 337 лева), разписани в европейското законодателство.

В сектор „Пчеларство“ изплащането на помощта е въз основа на предоставена справка от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за броя на наличните пчелни семейства, установен съобразно извършен есенен преглед за 2022 г. и отразен в протокол за извършен профилактичен преглед от ветеринарен лекар. Пчелните семейства е необходимо да се отглеждат в собствен животновъден обект, регистриран по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

На 8 март ще започне и приемът по подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020 г. Документи по него ще се подават до 15 март. По подмярка 22.1 са допустими за подпомагане и производители на ягоди или малини, оранжерийно производство за площите за които не са получили подпомагане по подмярката през предходния прием.

Ставките за биопчели в новия програмен период

За предстоящия прием по подмярка 22.2 е разпределен бюджет в размер до левовата равностойност на 3 500 000 евро. Максималният допустим размер на финансовата помощ за кандидати преработвателни предприятия е 100 000 лева, а за кандидати групи и организации на производители – 17 000 лева. При определяне на максималния размер на финансовата подкрепа ще се отчита и подпомагането на кандидата, предоставено по други инструменти за подпомагане на национално равнище или на равнището на Съюза, или по частни схеми в отговор на последиците от руското нашествие в Украйна. Когато преработвателят е и производител той няма да получи подпомагане защото в качеството си на производител е получил тавана на помощта.

Всички кандидати следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Подпомагането по подмярка 22.2 ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да допринесе за подсигуряване на продоволствената сигурност, за преодоляване на пазарните дисбаланси и непрекъснатост на стопанската дейност на малките и средни предприятия, осъществяващи преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Допустимите кандидати е необходимо да развиват своята дейност на територията на страната.

Заявленията за подпомагане подмярка 22.1 ще се подават в общинските служби „Земеделие“ по постоянен адрес на кандидата – физическо лице или по адреса на управление на кандидата – юридическо лице или едноличен търговец.

По подмярка 22.2 документи се подават лично или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно в областните дирекции на ДФЗ – РА по адрес на управление на кандидата.

Приемът се по двете подмерки се отваря със Заповеди на изпълнителния директор на ДФЗ, съгласувани с министъра на земеделието (за подмярка 22.1 със Заповед №03-РД/977, а за подмярка 22.2 – Заповед № 03-РД/978 от 06.03.2023 г.)

От 8 март март пчелари и преработватели подават заявления за обезщетения заради Украйна
11213
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
ДФЗ
В помощ на пчеларите има ръководство за кандидатстване по интервенциите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини