Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Тънкости и подводни камъни в биологичното оранжерийно земеделие

Полезни съвети
Синор.БГ / 04.03.2023 г.
Тънкости и подводни камъни в биологичното оранжерийно земеделие

Биоземеделието в последните години набира все по-голяма популярност. Създават се нови методики за отглеждане на растенията, позволяващи пълно отказване от химичните пестициди и промишлените минерални торове, но те внасят и съществени промени в традиционните начини за обработка на почвата. Това често води опитите за преминаване към биологично земеделие до неуспех.

Общи рискове при оранжерийно отглеждане

Основните фактори, водещи до загуба на реколта при оранжерийното отглеждане, са частични и общи рискове в растениевъдството като цяло.

Светлина – недостатъчната осветеност, особено в критичните за фотосинтезата фази на развитие на растенията, както и излишната, причиняваща изгаряне, отслабват растенията.

Температура – понижената и повишена температура, както и температурните колебания могат да доведат до пълна или частична загуба на плододаване, а също до специфични симптоми (напукване на плодовете, върхово гниене и др.).

Влажност – много висока или много ниска, но непопадаща в нормите за отглеждане на дадена култура, защото това, което е добро за една, може да влияе зле на друга.

Оптимални въздушни параметри – намаляването на концентрацията на въглероден диоксид във въздуха намалява и дори преустановява фотосинтезата, докато увеличаването има потискащ ефект върху растенията.

Опрашване – ако културите, отглеждани в оранжерията, не се отнасят към партенокарпните, то за получаване на реколта е необходим свободен достъп на опрашители, а алтернативата е ръчно опрашване.

Балансирано подхранване – недостигът, както и липсата на основни хранителни елементи може да доведе до намаляване на реколтата, до влошаване на вкусовите качества или появата на неинфекциозни болести.

Болести и вредители – загубите могат да достигнат 100% при масово разпространение.

Фитотоксичност на препаратите – води до изгаряне, потискане развитието на растенията или деформации.

Рискове при въвеждане на биологичното земеделие

Кои фактори излизат на преден план при преминаване към биологично земеделие в затворени съоръжения?

Осветеността, влажността, температурата и въздушно-газовият режим са еднакво важни при всяка система на отглеждане на културите, а факторът опрашване получава допълнителен бонус, защото пчелите и другите опрашители са защитени. Те не умират, а засаждането около затворените съоръжения на растения, които привличат ентомофаги (полезни насекоми, унищожаващи вредителите), има положителен ефект върху привличането на опрашители.

Важно е да знаем, че даже биоинсектицидите могат да влияят отрицателно на опрашителите и ентомофагите. Рисковете от фитотоксичност значително намаляват, но при използването им в оранжерии трябва да се прилагат съгласно препоръките на производителите за дозите и разходните норми, както и да се съблюдават всички мерки за безопасност.

Удачно е използването на залепващи и феромонни капани.

С разтворимите биопрепарати не трябва да се обработват растенията под сияещото слънце, защото всяка капка може да сработи като леща и да изгори листата (каквото би направила и чистата вода). Тук важи универсалното правило – обработването на надземните части се прави при облачно време или в утринните/вечерни часове на деня.

Принципи при подхранването на растенията в условия на биологично оранжерийно отглеждане

Контролът на подхранване е един от основните фактори на риска, играещ значителна роля в биологичното земеделие. Работата не е в ограниченията, които налага системата, а в по-лекомисленото отношение към биологичните видове торове. При използването на минерални торове рядко рискуваме да торим без мярка, страхувайки се за последствията за растенията и за себе си. Използването на органика на принципа “колкото повече, толкова по-добре“ и без да се вземат предвид особеностите на културите много често води до отслабване на растенията, а даже до гибелта им.

Системата за подхранване в този случай трябва да бъде изградена на следните принципи:

1. Включване в сеитбооборота на подходящи сидератни култури, което ще осигури за растенията хранителни вещества, ще привлече полезни насекоми, ще отблъсне вредители и ще повлияе самовъзстановяването на почвата.

2. Директното внасяне на органични торове трябва да бъде разчетено предварително, като се вземе предвид вида на тора, нормата на разход, времето, дълбочината и начина на внасяне, необходимостта от поливане и не на последно място – изискванията на всяка култура.

Знаем, че угнилият и свежият органичен тор се внасят по различен начин, но трябва да се имат предвид и източниците.

3. Използване в системата на подхранване на хумати и микробиологични активатори – живи микроорганизми, превръщащи хранителните елементи в достъпна за растенията форма.

4. Използване на зелени торове и дървесна пепел, като се предвидят особеностите на внасяне.

5. Отчитане на сумарния ефект от всички компоненти на системата. Ако използваме бобови култури в качеството на сидерати плюс пълна норма компост плюс подхранване със зелен тор плюс редовно внасяне на микробиологични азотфиксатори, може да се получи значителен излишък на азот, което ще окаже неблагоприятно въздействие на добивите и качеството на продукцията.

Следва продължение

Тънкости и подводни камъни в биологичното оранжерийно земеделие
5808
 

Последни материали
Виж
При 3319 проверки по законите за горите, лова и опазване на дивеча през ноември
Задържаха 3 каруци и незаконно добити дърва в централна северна България
Въпреки спада на изпратените количества за чужбина от януари до ноември
Износът на птиче месо от Украйна надхвърли 1 милиард долара
Икономисани са средства на стойност до 250 милиона долара
През тази година Египет сви вноса на пшеница със 17 на сто
Търгът за хлебна пшеница бе отменен и пренасрочен за 23 декември
Йордания пак закупи само половината от планирания фуражен ечемик
Предстои унищожаването им съгласно действащото законодателство
Иззеха над половин тон внасяни от Сърбия храни без нужните документи
До тук ЕК е раздала 178 млн.
МЗХ очаква отговор от Брюксел за европейска помощ за царевицата
Свързани материали
Виж
За периода от 2022 до 2024 г.
Доходите в земеделието се сриват: Аграрният доклад показва тревожни данни
Ще има втори транш
По-голямата част от помощта за акциза върху горивата е изплатена
Най-ниска в последните 5 години
Аграрен доклад 2025: Брутната добавена стойност в сектора падна до 2,7%
България е сред тях
Евростат, 2025 г.: Само в 8 страни производителността на труда в аграрния сектор е намаляла
МЗХ предоставя 25 млн. евро
Взаимоспомагателният фонд стартира от 2026 г. с удръжки от 1,5% от директните субсидии
Актуален доклад
Прогнози на ЕК до 2035 г.: Цените на зърнените култури ще растат годишно с 1,7 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини