Начало » Новини » Коментари
23.02.2023 г.

Цели 25 дни се дават на животновъдите да променят заявените пасища и ливади

Нормативни промени
Цели 25 дни се дават на животновъдите да променят заявените пасища и ливади

sinor.bg

С промени в Наредбата за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни подробно се дават точни указания как да оформяте и внасяте документитите по линия на директните плащания и мерките по развитието на селските райони. Проектонерадбата върви за обсъждане до 22 март т.г, така че редно бързо да се запознаете с новата наредла.

Досега стопаните имаха много малък срок за поправки при грешно заявяване, но от тази година се дават цели 25 календарни дни да изгладите нередностите. Ако срокът изтича в събота, неделя или празник, тогава като дата на подаване на заявленията ще се смята първият работен ден след празника.

Когато се установят несъответствия между декларираните данни в заявлението за подпомагане, свързани с условията за подпомагане по заявените интервенции, и данните, установени чрез административни проверки и/или от системата за мониторинг на площ, ДФЗ изпраща информация чрез СЕУ за несъответствията, установени с данни отнасящи се до 30 септември на годината на кандидатстване.

Фермерът може да извърши корекция или да оттегли изцяло или частично подаденото заявление, както и да предостави допълнителна информация не по-късно от 10 октомври на годината на кандидатстване. Корекцията не може да бъде добавяне в заявлението на нови интервенции, площи или животни. Корекцията или оттеглянето на заявлението за подпомагане се извършва в Системата за подаване на заявления чрез СЕУ или в съответната областна дирекция на ДФЗ.

Друга регламентирана в наредбата процедура е за изясняване на случаите на застъпване (пресичане на границите) на два или повече блока на земеделски стопанства. И при нея е проведен принципът, че земеделските стопани, за чиито площи е установено застъпване, могат да ги оттеглят или да изменят тяхното заявяване, но се запазва правилото, че за площите, за които са предоставени данни за регистрирани правни основания за ползване, се отказва изплащане на финансово подпомагане и на кандидатите се налагат санкции. В наредбата се запазва досега прилаганата процедура за уведомяване на Държавен фонд „Земеделие“ за наличието на форсмажорни обстоятелства.

В наредбата са дадени и случаите, когато фермери с поети многогодишни ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат" от ПРСР 2014 – 2020, не могат да заявяват за подпомагане до края на периода на изпълнение на многогодишния ангажимент:

1. заявените парцели по направление „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)“ по еко схемите в чл. 1, т. 25 и т. 30 и по интервенциите в чл. 1, т. 45 и т. 47;

2. заявените парцели по направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“ по еко схемите в чл. 1, т. 25 и т. 30 и по интервенциите в чл. 1, т. 45, 47 и 49;

3. заявените парцели по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“ по интервенцията в чл. 1, т. 36, 38, 42 и 43;

4. заявените животни по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ и интервенцията в чл. 1, т. 44;

Кандидатите, които изпълняват поети многодишни ангажименти по мярка 11 „Биологично земеделие" от ПРСР 2014 – 2020, не могат да заявяват за подпомагане до края на периода на изпълнение на многогодишния ангажимент:

1. заявените по мярката парцели по еко схемите по чл. 1, т. 25, 27, 28 и 31 и по интервенциите по чл. 1, т. 36, 38, 39, 40, 42, 43, 45 и 47, като и по т. 49 - за защитените зони, в които има наложени забрани за употреба на продукти за растителна защита и минерални торове;

2. заявените по мярката животни по еко схемата по чл. 1, т. 25 и по интервенциите по чл. 1, т. 41;

3. заявените по мярката пчелни семейства по интервенциите по чл. 1, т. 37 и 40.

Системата за подаване на заявления за подпомагане извършва автоматично предварителни проверки за регистрираните правни основания по реда на чл. 41 от ЗПЗП, и извежда насочващи предупреждения. Земеделецът ще получи съобщение, че трябва да коригира, в резултат на което не може да бъде приключен процесът по заявяване. Затова до нанасянето на промените, неговото заявление не се счита за подадено.

При заявяване за подпомагане на постоянно затревени площи, които се поддържат чрез паша, се извършва проверка за спазване на гъстота не по - малко от 0,15 животински единици на хектар.

След подписване на заявлението за подпомагане и неговата обработка в съответната Областна дирекция на ДФЗ, ако то съдържа всички задължителни данни за кандидатстване по най-малко една от интервенциите или мерките по чл. 1, получава уникален идентификационен номер (УИН).

В новата наредба са уредени и случаите на прехвърляне на стопанство, заявено за подпомагане, което се отразява в подаденото заявление чрез декларация, подадена от прехвърлителя и приобретателя и одобряване на прехвърлянето от Държавен фонд „Земеделие“. При прехвърлянето, приобретателят на стопанството поема и всички задължения, произтичащи от него, свързани със стопанисване на заявената земя и запазване на заявените животни.

Цели 25 дни се дават на животновъдите да променят заявените пасища и ливади
20833
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини