Съвместимостта между отделните култури, които се отглеждат в градината, е много важна, за да се получи добра реколта. Добросъседството се изразява още във възможността за взаимопомощ и извличане на максимум хранителни вещества от почвата. При оранжерийното отглеждане на зеленчуци това е особено важно за създаване не само на продуктивна двойка или комбинация, но и за оптимизиране на вътрешното пространство.
При промишлено производство възможностите са различни и повече, но не така стоят нещата в малката оранжерия. Най-честата комбинация в този случай е съвместното отглеждане на краставици и домати. Оказва се, че пиперът е друг добър спътник на краставиците, но има една особеност, която е важно да знаем. Той е култура, която се опрашва кръстосано, и трябва да избираме между сладки и лютиви сортове, но да не ги отглеждаме заедно. Когато са засадени в близост един до друг сладките чушки придобиват лютивина (често примесена с горчив вкус) и същевременно смекчават пикантността на лютивите.
Краставиците и пиперът са добра комбинация, защото имат сходни условия на отглеждане и могат да съжителстват безпроблемно.
Краставиците трябва да се разположат на вертикални опори към стените на оранжерията, за да се спести място, а пиперът пред тях, но така, че да се избегне засенчване.
Как да отглеждаме краставици и пипер в една оранжерия?
В зависимост от климатичните условия на региона времето за засяване и подготовката на разсада е различно.
1. За получаване на по-ранна реколта е важно да се има предвид времето за стартиране. За пипера то е около 8 седмици преди засаждането в оранжерията, а за краставиците – 4 седмици.
2. Докато разсадът набира сили и израства, трябва да подготвим почвата. Разрохкваме я добре, като за краставиците добавяме угнил оборски тор или компост, а за пипера – суперфосфат. Покрива се с полиетиленово фолио за загряване.
3. Подготвяне на носеща конструкция за краставиците, която най-често е решетка от груба метална тел. На такава опора ще се чувстват най-комфортно.
4. Когато наближи времето за засаждане в оранжерията, разсадът трябва да се закали, като за целта са необходими поне 5 дни за „разходка“. Започва се с 2-3 часа на ден и постепенно се увеличава времето до достигане на вечерните часове. Не е желателно разсадът да се изнася при силен вятър и слънце, защото може да се получи прегаряне или увяхване.
5. Преди засаждане на разсада покритието се отстранява, поникналите плевели (ако има такива) се почистват, а почвата се разрхлабва отново. Можем да пристъпим към засаждане. Ако разсадът е отглеждан в биоразградими контейнери, тогава дъното задължително се отстранява и се правят няколко странични разреза.
Първо засаждаме краставиците, а след това пипера. Добре е растенията да се засаждат в шахматен порядък, за да се осигури добро проветряване и да се спазват изискванията за разстоянията между отделните растения.