Начало » Новини » Света
14.02.2023 г.

Прогнози: Икономиката на ЕС през 2023 г. ще избегне рецесията

Инфлацията ще спадне от 9,2 на 6,4 процента
Прогнози: Икономиката на ЕС през 2023 г. ще избегне рецесията

sinor.bg

Почти една година след като Русия започна военната агресия срещу Украйна, икономиката на Европейския съюз ЕС навлезе в 2023 г. в по-добро състояние от прогнозираното през есента. Според зимната междинна прогноза перспективите са за по-висок растеж през тази година — с 0,8 % за ЕС и 0,9 % в еврозоната. Очаква се и двете зони да избегнат с малък процент техническата рецесия, очертаваща се за януари и февруари. Леко са занижени и прогнозните стойности на инфлацията не само за 2023 г., но и за 2024 г.

Перспективите се подобряват

След силния растеж през първата половина на 2022 г. темпото на БВП се забави през третото тримесечие, макар и малко по-слабо от очакваното. Въпреки извънредните сътресения икономиката на ЕС избегна свиването през четвъртото тримесечие, предвидено в есенната прогноза. В резултат, годишният темп на растеж за 2022 г. се оценява на 3,5 % в ЕС и в еврозоната.

Благоприятните тенденции след есенната прогноза подобриха перспективите за растеж за тази година. Продължаващата диверсификация на източниците на доставки и резкият спад в потреблението доведоха до равнища на съхранение на количествата газ над сезонната средна стойност за последните години, а цените на едро на газа спаднаха значително под равнищата отпреди войната. Освен това пазарът на труда в ЕС продължи да функционира добре, като равнището на безработица остана рекордно ниско от 6,1 % до края на 2022 г. Доверието се подобрява и проучванията от януари показват, че се очаква също икономическата активност да избегне свиване през първото тримесечие на 2023 г.

Въпреки това неблагоприятните условия още са налице. Потребителите и предприятията продължават да са изправени пред високи разходи за енергия, а основната инфлация (с изключение на енергията и непреработените храни) продължава да нараства през януари, което допълнително подкопава покупателната способност на домакинствата. Тъй като инфлационният натиск продължава, затягането на паричната политика се очаква да продължи, което спъва стопанската дейност и инвестициите.

Прогнозираният растеж в зимната междинна прогноза за 2023 г. от 0,8 % в ЕС и 0,9 % в еврозоната е съответно с 0,5 и 0,6 процентни пункта по-висок, отколкото в прогнозата от есента. Темпът на растеж за 2024 г. остава непроменен — 1,6% и 1,5% съответно за ЕС и еврозоната. До края на прогнозния период обемът на производството се очаква да бъде с почти 1% над прогнозирания в есенната прогноза.

След като достигна най-високата си стойност през 2022 г., инфлацията ще намалее през прогнозния период.

Три последователни месеца на умерена номинална инфлация показват, че пикът на инфлацията е отминал, както се очакваше в есенната прогноза. След като достигна рекордно високо равнище от 10,6 % през октомври, инфлацията намаля, като експресната оценка от януари спадна до 8,5 % в еврозоната. Спадът се дължи главно на намаляващата енергийна инфлация, докато основната инфлация все още не е достигнала своя връх.

Прогнозата за инфлацията бе леко занижена в сравнение с есента, което отразява главно процесите на енергийния пазар. Очаква се номиналната инфлация от 9,2% през 2022 да спадне г. на 6,4 % през 2023 г. и на 2,8 % през 2024 г. в ЕС. В еврозоната тя ще се забави от 8,4 % през 2022 г. на 5,6 % през 2023 г. и на 2,5 % през 2024 г.

Рисковете за перспективите са по-балансирани

Въпреки че несигурността около прогнозата остава голяма, рисковете за растежа като цяло са балансирани. Вътрешното търсене би могло да се окаже по-голямо от предвиденото, ако неотдавнашните спадове в цените на едро на газа бъдат прехвърлени в по-голяма степен върху потребителските цени и потреблението се окаже по-устойчиво. Въпреки това не може да се изключи евентуален обрат в този спад в контекста на продължаващото геополитическо напрежение. Външното търсене също би могло да се окаже по-силно след отварянето на Китай, което обаче може да подхрани инфлацията в световен мащаб.

Рисковете за инфлацията остават до голяма степен свързани с развитието на енергийните пазари, което отразява някои от установените рискове за растежа. Особено през 2024 г. има значителни рискове от увеличаване на инфлацията, тъй като ценовият натиск може да се окаже по-широк и по-солиден от очакваното, ако растежът на заплатите се стабилизира на по-високи от средните темпове за продължителен период от време.

Зимната икономическа прогноза от 2023 г. предоставя актуализация на есенната икономическа прогноза от 2022 г., представена на 11 ноември 2022 г., с акцент върху динамиката на БВП и инфлацията във всички държави — членки на ЕС.

Всяка година Европейската комисия публикува две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обхващат годишния и тримесечния БВП и инфлацията за текущата и следващата година за всички държави членки, както и съвкупните данни за ЕС и еврозоната.

Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде пролетната икономическа прогноза от 2023 г., която се предвижда да бъде публикувана през май 2023 г.

Прогнози: Икономиката на ЕС през 2023 г. ще избегне рецесията
3228
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини