Начало » Новини » Страната
11.02.2023 г.

Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи

На среща на представители на 7 балкански държави
Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи

Снимка: МЗм

Представители на 7 балкански държави обсъдиха новите предизвикателства в земеделието, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.  Дискусията се проведе в рамките на Балканска среща за регионалните трудности пред продоволствената сигурност във времена на кризи, която се провежда вчера и днес в София. Събитието е организирано от българското министерство на земеделието и в него участват делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи родният земеделски министър Явор Гечев. По думите му селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ смята Гечев.

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на разговорите бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците в срещата глобалните кризи като климатичнте промени, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията от коронавирус оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригите за доставки и повишават значително цените.

Всички делегати се обединиха около мнението, че е необходимо да се работи на регионално ниво за насърчаване на местното производство и късите вериги за доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ коментира Гечев и добави, че за постигането на всичко това е необходима повече ангажираност от страна на правителствата, неправителствените организации и земеделските производители.

В рамките на двудневното посещение делегатите на селскостопанските министерства от Балканския полуостров ще посетят иновативна ферма за биологично производство и ще обменят опит и добри практики в сектора.

Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи
2354
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини