Начало » Новини » Страната
11.02.2023 г.

Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи

На среща на представители на 7 балкански държави
Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи

Снимка: МЗм

Представители на 7 балкански държави обсъдиха новите предизвикателства в земеделието, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.  Дискусията се проведе в рамките на Балканска среща за регионалните трудности пред продоволствената сигурност във времена на кризи, която се провежда вчера и днес в София. Събитието е организирано от българското министерство на земеделието и в него участват делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи родният земеделски министър Явор Гечев. По думите му селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ смята Гечев.

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на разговорите бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците в срещата глобалните кризи като климатичнте промени, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията от коронавирус оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригите за доставки и повишават значително цените.

Всички делегати се обединиха около мнението, че е необходимо да се работи на регионално ниво за насърчаване на местното производство и късите вериги за доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ коментира Гечев и добави, че за постигането на всичко това е необходима повече ангажираност от страна на правителствата, неправителствените организации и земеделските производители.

В рамките на двудневното посещение делегатите на селскостопанските министерства от Балканския полуостров ще посетят иновативна ферма за биологично производство и ще обменят опит и добри практики в сектора.

Обсъдиха регионалните трудности за продоволствената сигурност при кризи
2270
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини