Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
24.01.2023 г.

Нови правила за ремаркета и прикачна техника, произведени в България

Нормативни промени
Нови правила за ремаркета и прикачна техника, произведени в България

sinor.bg

Министерството на земеделието е готово с промени в Наредбата за условията и реда за извършване на национално одобряване на типа за ремаркета и сменяема прикачна техника и за издаване на сертификат за национално одобряване на типа, която предстои да бъде обнародвана в „Държавен вестник”. Става въпрос за техниката, която е с национално одобрен тип и може да се продава само на вътрешния пазар.

Тези ремаркета се одобряват и контролират само от специален отдел в Министерството на земеделието, затова с поправките в наредбата се регламентират как да се преструктурира дейността по регистрация, контрол и пускане на пазара на земеделската и горската техника, за да се подобри надзорът на пазара на земеделски и горски.

В България се произвеждат ремаркета и сменяема прикачна техника и за улеснение на фермерите е предвидена възможността да се прилага национално одобряване, установена от националното право на държава членка, чиято валидност се ограничава до територията на тази държава членка.

Агроминистърът назначава постоянна експертна комисия за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, която освен да издава и отнема сертификата за национално одобряване на типа прикачно превозно средство, може да изменя сертификата.

Комисията съставя техническо досие, което съхранява за срок от 10 години след края на валидността на съответното национално одобрение. Досиетосе състои от техническа документация, придружена от протоколите от изпитванията и всички други документи, които техническата служба или комисията са добавили към техническата документация при изпълняване на задълженията си. Техническото досие съдържа списък, в който е представено неговото съдържание, надлежно номериран или означен по друг подходящ начин, така че всички страници и общия план на подреждане на всеки документ да са ясно посочени, като отразява последователните стъпки в изпълнение на процеса на националното одобряване на типа, и по-специално датите на ревизиите и актуализацията.

Когато производителят не предприеме подходящи коригиращи действия, назначени от комисията, министърът на земеделието със заповед забранява или ограничава предоставянето на пазара, регистрацията или пускането в употреба на несъответстващите на изискванията прикачни превозни средства или предприема действия за изтеглянето им или изземването им. В тези случаи министърът на земеделието разпорежда със заповед на компетентните органи по чл. 6 от Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника да не регистрират такива прикачни превозни средства, докато производителят на прикачното превозно средство не отстрани несъответствията.

Производител, който счита или има основания да счита, че произведено от него прикачно превозно средство, предоставено на пазара или пуснато в употреба, не съответства на тази наредба, незабавно предприема необходимите коригиращи мерки, за да го приведе в съответствие или да го изтегли или изземе от пазара, ако това е целесъобразно. За целта той незабавно уведомява министъра на земеделието, като предоставя подробни данни, по-специално за несъответствието, както и за всички предприети коригиращи мерки. 

С промените в наредбата се уреждат и случаите, когато министърът на земеделието има данни, че прикачното превозно средство представлява сериозен риск за здравето или безопасността на хората или за други аспекти на защитата на обществения интерес. Тогава министърът на земеделието изисква от съответния производител:

1. да предприеме коригиращи действия, за да приведе прикачното превозно средство в съответствие с тези изисквания;

2. да изтегли прикачното превозно средство от пазара в срок съобразно естеството на риска.

Наредбата представя и конкретни технически параметри, на които трябва да отговарят ремаркетата и прикачния инвентар.

Нови правила за ремаркета и прикачна техника, произведени в България
8078
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Отпада гражданската отговорност за ремаркета и самоходна техника с мощност до 10 киловата
Тайтън Машинъри и Fliegl Agrartechnik стартират търговско партньорство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини