Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.01.2023 г.

Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата

Оидиум
Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата

От дълги години лозарството е често практикуван занаят по нашите географски ширини. В историята на страната ни са преплетени много традиции свързани с виното и неговите производство и консумация. Както и в другите занаяти, и тук има специфични техники, но и някои пречки. Един от най-големите кошмари на всички лозари може да се събере под името брашнеста мана. Тази болест често се заселва по реколтата и може да я унищожи, ако не се третира правилно и навреме. Как да следите за брашнеста мана, какви са най-подходящите превантивни мерки и как да спасите реколтата си?

Какво представлява брашнестата мана?

Това е заболяване, причинено от специфичен вид гъби, което засяга широк спектър от растения, включително лози. Причината за съществуването ѝ е гъбата Erysiphe necator. Заболяването се характеризира с наличието на бял, прахообразен налеп по повърхността на засегнатите растителни части. Гъбата обикновено атакува листата, стъблата и плодовете на растението, а като резултат на болестта, те придобиват жълто-зелен или кафеникав цвят. В крайна сметка тя може да убие растението, ако не се лекува навреме. Брашнестата мана се развива на хладни и влажни условия и е особено разпространена в региони с висока влажност и слаба циркулация на въздуха. Тя е често срещан проблем в регионите, където се отглежда грозде. Ако не се контролира, може значително да намали добива и качеството на продукцията.

Какви превантивни мерки могат да се вземат преди появата на брашнеста мана?

С цел предотвратяване на последващо нападение на болестотворните гъби по лозовата продукция е добре да използвате някои от известните методи за превенция. Ето какво да направите, преди да преминете към третиране на гроздето с препарати:

- добра циркулация на въздуха – един от най-ефективните начини да предпазите растенията от развитие на болести, е като им осигурите добра циркулация на въздуха. Това може да се постигне чрез подрязване на лозите, за да се осигури достъп до по-голям въздушен поток през короната на растението или чрез използване на изкуствена помощ, като вентилатор за проветряване на лозите, ако те са прекалено гъсти;

- подбор на сортовете – изборът за засаждане на сортове, които са устойчиви на гъбите, е друг ефективен метод за предотвратяване от развитие на болести. Съществуват няколко сорта грозде, които са по-малко податливи на брашнеста мана и засаждането им може значително да намали риска от заразяване;

- залагане на график – установяването на регулярен график за третиране на растенията може да изиграе огромна роля в предпазването на лозята от заболяване. Дори да няма очевидни признаци на болестта, е добре превантивно през определен период от време растенията да се третират с нужните препарати, които да ги защитават. 

Ню Фреш

Какви препарати против брашнеста мана могат да бъдат използвани?

Съществуват няколко метода за третиране и борба с брашнестата мана по лозите. 

- препарати на химична основа – един от най-ефективните методи е използването на препарати, които съдържат сяра и калиев бикарбонат. Препаратите могат да се прилагат под формата на спрей върху засегнатите растения, като по този начин ще помогнат за унищожаването на гъбичките и ще предотвратят разпространението им;

- масло от нийм – нашумяло в последно време, но също толкова ефективно е лечението на растенията с масло от нийм. То е естествен фунгицид, който не е токсичен и поддържа процъфтяващия вид на растенията;

В допълнение към тези лечения и превантивни мерки, ето и няколко домашни средства, които могат да бъдат прилагани:

- разтвор на сода за хляб и вода – това е един от най-разпространените методи, който може да се прилага като спрей върху засегнатите растения или участъци;

- разтвор на вода и оцет – това е друго ефективно домашно средство, което може да се прилага по същия начин.

Важно е да се има предвид, че брашнестата мана е устойчива гъба и трудно се подчинява на средствата, които имат за цел да я унищожат. Много често е необходимо да бъдат използвани комбинации от различни лечения и превантивни мерки, за да се държи ситуацията под контрол. Чрез спазване на редовен график за третиране и практикуване на добри културни практики е възможно да държите развитието на гъбите на разстояние и да предпазите лозите си от това разрушително заболяване.

Спрямо какво се определя графикът за третиране на лозята?

Моментът и честотата на прилагане на фунгицидите са важни фактори при борбата с брашнестата мана по лозите. Обикновено е най-добре да се прилагат препарати в началото на вегетационния период, преди гъбичките да са имали възможност да се установят и преди самото грозде да е напреднало в развитието си. Както всяко друго нещо и тук има изключение и в райони с висока влажност, променливи температури и дълъг вегетационен период може да се наложи фунгицидите да се прилагат по-често, съгласно предварително определен календар. Важно е също така да следвате инструкциите на етикета на използвания препарат, тъй като различните продукти могат да имат различни инструкции за прилагане. Ако не сте сигурни кога е най-подходящото време за прилагане на средствата за лечение върху лозите, може да се консултирате с местен консултант или професионален гроздопроизводител, който да ви даде насоки. Друг вариант и да потърсите консултация от големите вериги магазини, които предлагат продукти в тази сфера. Има множество онлайн и физически магазини, където заедно със закупуването на препарати, можете да получите и консултация за начина им на употреба, споделят от Ню Фреш.

Какви потенциални опасности могат да засегнат лозето, ако не то бъде оставено без лечение?

Гъбичките могат да причинят смаляване и деформиране на плодовете, както и да повлияят на вкуса и структурата на гроздето на лозата. В тежки случаи, брашнестата мана може да доведе до преждевременно отпадане на плодовете на лозата, което води до значително намаляване на общата реколта.

В допълнение към понижаването на качествата на продукцията, брашнестата мана може да доведе и до пожълтяване или покафеняване на листата на лозите и до тяхното опадане, което може да намали способността на растението да фотосинтезира и да произвежда енергия. Това може да отслаби растението и да го направи по-податливо на други болести и вредители. В екстремни случаи гъбичното заболяване може да убие лозите, ако не бъде контролирано.

Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата
23952
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини