Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.01.2023 г.

Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата

Оидиум
Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата

От дълги години лозарството е често практикуван занаят по нашите географски ширини. В историята на страната ни са преплетени много традиции свързани с виното и неговите производство и консумация. Както и в другите занаяти, и тук има специфични техники, но и някои пречки. Един от най-големите кошмари на всички лозари може да се събере под името брашнеста мана. Тази болест често се заселва по реколтата и може да я унищожи, ако не се третира правилно и навреме. Как да следите за брашнеста мана, какви са най-подходящите превантивни мерки и как да спасите реколтата си?

Какво представлява брашнестата мана?

Това е заболяване, причинено от специфичен вид гъби, което засяга широк спектър от растения, включително лози. Причината за съществуването ѝ е гъбата Erysiphe necator. Заболяването се характеризира с наличието на бял, прахообразен налеп по повърхността на засегнатите растителни части. Гъбата обикновено атакува листата, стъблата и плодовете на растението, а като резултат на болестта, те придобиват жълто-зелен или кафеникав цвят. В крайна сметка тя може да убие растението, ако не се лекува навреме. Брашнестата мана се развива на хладни и влажни условия и е особено разпространена в региони с висока влажност и слаба циркулация на въздуха. Тя е често срещан проблем в регионите, където се отглежда грозде. Ако не се контролира, може значително да намали добива и качеството на продукцията.

Какви превантивни мерки могат да се вземат преди появата на брашнеста мана?

С цел предотвратяване на последващо нападение на болестотворните гъби по лозовата продукция е добре да използвате някои от известните методи за превенция. Ето какво да направите, преди да преминете към третиране на гроздето с препарати:

- добра циркулация на въздуха – един от най-ефективните начини да предпазите растенията от развитие на болести, е като им осигурите добра циркулация на въздуха. Това може да се постигне чрез подрязване на лозите, за да се осигури достъп до по-голям въздушен поток през короната на растението или чрез използване на изкуствена помощ, като вентилатор за проветряване на лозите, ако те са прекалено гъсти;

- подбор на сортовете – изборът за засаждане на сортове, които са устойчиви на гъбите, е друг ефективен метод за предотвратяване от развитие на болести. Съществуват няколко сорта грозде, които са по-малко податливи на брашнеста мана и засаждането им може значително да намали риска от заразяване;

- залагане на график – установяването на регулярен график за третиране на растенията може да изиграе огромна роля в предпазването на лозята от заболяване. Дори да няма очевидни признаци на болестта, е добре превантивно през определен период от време растенията да се третират с нужните препарати, които да ги защитават. 

Ню Фреш

Какви препарати против брашнеста мана могат да бъдат използвани?

Съществуват няколко метода за третиране и борба с брашнестата мана по лозите. 

- препарати на химична основа – един от най-ефективните методи е използването на препарати, които съдържат сяра и калиев бикарбонат. Препаратите могат да се прилагат под формата на спрей върху засегнатите растения, като по този начин ще помогнат за унищожаването на гъбичките и ще предотвратят разпространението им;

- масло от нийм – нашумяло в последно време, но също толкова ефективно е лечението на растенията с масло от нийм. То е естествен фунгицид, който не е токсичен и поддържа процъфтяващия вид на растенията;

В допълнение към тези лечения и превантивни мерки, ето и няколко домашни средства, които могат да бъдат прилагани:

- разтвор на сода за хляб и вода – това е един от най-разпространените методи, който може да се прилага като спрей върху засегнатите растения или участъци;

- разтвор на вода и оцет – това е друго ефективно домашно средство, което може да се прилага по същия начин.

Важно е да се има предвид, че брашнестата мана е устойчива гъба и трудно се подчинява на средствата, които имат за цел да я унищожат. Много често е необходимо да бъдат използвани комбинации от различни лечения и превантивни мерки, за да се държи ситуацията под контрол. Чрез спазване на редовен график за третиране и практикуване на добри културни практики е възможно да държите развитието на гъбите на разстояние и да предпазите лозите си от това разрушително заболяване.

Спрямо какво се определя графикът за третиране на лозята?

Моментът и честотата на прилагане на фунгицидите са важни фактори при борбата с брашнестата мана по лозите. Обикновено е най-добре да се прилагат препарати в началото на вегетационния период, преди гъбичките да са имали възможност да се установят и преди самото грозде да е напреднало в развитието си. Както всяко друго нещо и тук има изключение и в райони с висока влажност, променливи температури и дълъг вегетационен период може да се наложи фунгицидите да се прилагат по-често, съгласно предварително определен календар. Важно е също така да следвате инструкциите на етикета на използвания препарат, тъй като различните продукти могат да имат различни инструкции за прилагане. Ако не сте сигурни кога е най-подходящото време за прилагане на средствата за лечение върху лозите, може да се консултирате с местен консултант или професионален гроздопроизводител, който да ви даде насоки. Друг вариант и да потърсите консултация от големите вериги магазини, които предлагат продукти в тази сфера. Има множество онлайн и физически магазини, където заедно със закупуването на препарати, можете да получите и консултация за начина им на употреба, споделят от Ню Фреш.

Какви потенциални опасности могат да засегнат лозето, ако не то бъде оставено без лечение?

Гъбичките могат да причинят смаляване и деформиране на плодовете, както и да повлияят на вкуса и структурата на гроздето на лозата. В тежки случаи, брашнестата мана може да доведе до преждевременно отпадане на плодовете на лозата, което води до значително намаляване на общата реколта.

В допълнение към понижаването на качествата на продукцията, брашнестата мана може да доведе и до пожълтяване или покафеняване на листата на лозите и до тяхното опадане, което може да намали способността на растението да фотосинтезира и да произвежда енергия. Това може да отслаби растението и да го направи по-податливо на други болести и вредители. В екстремни случаи гъбичното заболяване може да убие лозите, ако не бъде контролирано.

Решения за контрол и борба с брашнеста мана по лозата
33550
 

Последни материали
Виж
22 013 стопани получиха близо 102 млн. лв. по интервенцията за необлагодетелстваните райони
Някогашното поливане от Дунав няма да се върне
Г. Тахов: За напояването няма ПМС, няма бюджет, няма финансиране от началото на годината
Акция на МЗХ и Югозападно държавно предприятие
2 дка опожарени територии в землището на село Микрево бяха залесени с 1000 фиданки от космат дъб и черен бор
В навечерието на Цветница
Ямбол кани на фермерско-занаятчийско изложение в събота
Разследват отравяне на египетски лешояд в региона на Източни Родопи
Свински шницели паприка
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини