Начало » Новини » Страната
31.12.2022 г.

Постигнатото от горските в Югозападна България

Отчет за 2022 г.
Постигнатото от горските в Югозападна България

Дамян Дамянов, изпълнителен директор на предприятието Снимка: ЮЗДП

ЮЗДП отчита успешна година, като предприятието работи успешно по редица проекти. От шестте държавни предприятия в България, единствено Югозападното е закупило харвестър система, чиято идея е да се отглеждат огледни сечи с цел създаване на по-устойчиви гори. Изцяло е приключило е залесяването след големия пожар в района на Кресненското дефиле през 2017 година. До момента на територията на ЮЗДП са залесени над 200 000 декара, а през следващата година предстои залесяването на още 3000 декара.

Общият брой служители, ангажирани пряко с опазване на горските територии към всички 38 броя ДГС/ДЛС териториални поделения на ЮЗДП – Благоевград, е над 460 броя горски и ловни стражари. Те охраняват приблизително 935 хил. ха държавни горски територии. Заедно с гори, собственост на физически и юридически лица, охраняваните хектари са над 1 милион.

От началото на годината до 29.12.2022 г. от служителите по опазване на горите са съставени общо 514 акта, от които 512 по ЗГ и 2 бр. по ЗЛОД. В базите за съхранение на задържани вещи, предмет и/или средство на нарушения, са задържани общо: 243  м³ обла строителна дървесина; 422 м³ пространствени дърва за горене; 36 МПС; 17 каруци; 25 моторни триони;

За сравнение в периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г. от служителите по опазване на горите във всички поделения към ЮЗДП, гр. Благоевград са съставени  общо 480 акта за установяване на административни нарушения, в това число 470 броя по Закона за горите и 10 броя по Закона за лова и опазване на дивеча.

В базите за съхранение на задържани вещи, предмети и/или средства на нарушения, са задържани общо: - 543  м³ обла строителна; 435 м³ пространствени дърва за горене; 21 МПС; 36 бр. каруци; 19 бр. моторни триони.

За сравнение за периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2020 г. на територията на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград са съставени 579 бр. АУАН, в това число 568  броя по Закона за горите и 11 броя по Закона за лова и опазване на дивеча. За област Благоевград от всички 16 бр. териториални поделения от началото на годината до 27.12.2022 г. са съставени общо 168 бр. акта по Закона за горите. В базите за съхранение на задържани вещи, предмет и/или средство на нарушения, са задържани общо 21 МПС; 8 бр. Каруци и 13 бр. моторни триони.

Нарушенията в горите се изразяват основно в  сеч на дървета, без поставена контролна горска марка; транспортиране без превозен билет и бракониерски лов.

Цифрите и анализите на нарушенията за последните десет години показват, че е налице трайна тенденция  на намаляване на нарушенията в горските територии. През 2011 г. съставените актове в обхвата на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград са 1288 бр., докато за 2021 г. година те са спаднали на 480 бр. През последните три години броя на констатираните нарушения и съставените актове като цяло поддържат някакви приблизителни нива.

Въпреки повишеното търсене на дървесина в обхвата на област Благоевград няма завишение на нарушенията, благодарение на добрата работа на служителите по опазване на горите. От директорите на ТП „ДГС/ДЛС“ се изготвят графици с дежурни служители през почивните и празнични дни. В райони с висока концентрация на нарушения има дежурни служители, включително и в тъмната част на денонощието.  

ЮЗДП ДП закупи със собствени и с европейски средства харвестър с кранова уредба, задвижване 8х8, на стойност 850 300.00 лева без ДДС.

През 2020 г. стартира проект „Климатично интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“LIFE19 CCA/SK/001276 с акроним „CLIMAFORCEELIFE“, в който ЮЗДП и WWF България са асоциирани партньори за територията на България. Дейностите по проекта се финансират от ЕК в размер на 55%, а останалите средства се осигурени от стопанската дейност на Предприятието. Харвестърът е закупен в изпълнение дейност: Модерни  методи за отглеждане на иглолистни култури се предвижда 1000 ха култури от бял и черен бор в ДЛС Витошко-Студена, ДГС Радомир, ДГС Невестино и ДГС Кюстендил. В демонстрационни обекти горските култури ще бъдат отгледани с нетрадиционни методи и модерна технология.

Необходимостта от тази техника е продиктувана от съвременните тенденции за извършване на дърводобив. Най-ниско равнище на механизация на дърводобините процеси се наблюдава в България, Румъния, Словакия и Украйна. Това се дължи на сравнително по-евтината работна ръка. (Moskalik et al. 2017). Въпреки това, заетите в горското стопанство и дърводобива през 2017 г. са намалели с 1300 души (9,8%) в сравнение с 2005 г. (Eurostat statistics explained 2020);

В хода на подготовка на проекта са констатирани следните проблеми при горските култури: през ХХ в. върху големи площи са създадени иглолистни култури на ниски надморски височини, главно от бял и черен бор; предназначението на иглолистните култури е главно антиерозионно; през последните десетилетия тези култури (особено от бял бор) са положени на неблагоприятни въздействия – засушаване, ненавременни отгледни сечи или са неотглеждани (Milev et al.2017, МОСВ 2019).

С експериментирането на модерни методи за извеждане на сеч със специализирана техника ще се провери възможността горските култури да бъдат по-устойчиви на климатичните промени.

По проект „CLIMAFORCEELIFE“ вече са залесени 60 дка със сухоустойчиви дървесни видове – валонея, космат дъб, каменен дъб, пърнар, черен бор на територията на ТП ДГС „Петрич“, ТП ДГС „Сандански“ и ТП ДГС „Гоце Делчев“.

Постигнатото от горските в Югозападна България
3346
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Годишен отчет
За година в ЮЗДП са иззети 330,6 кубични метра незаконно изсечена дървесина
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
ЮЗДП
Международна среща на лесовъди по проект CLIMAFORCEELIFE
ЮЗДП
Спрян е незаконен превоз на дървесина в района на Невестино
ЮЗДП
Обучават горските да работят с харвестър
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини