Начало » Новини » Страната
06.12.2022 г.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният сектор е изправен пред редица предизвикателства и се нуждае от подкрепа, за да стъпи на съвременни коловози. Именно в отговор на това е създаден Европейски институт за иновации и технологии (ЕИТ) – орган на Европейския съюз, чиято цел е да стимулира иновациите в цяла Европа, като обединява водещи организации от бизнеса, образованието и науката, подпомагайки тяхното по-добро сътрудничество с цел справянето с глобалните предизвикателства.

От пресцентъра на Аграрен университет- Пловдив разказват, че след вече 2 години активна работата на EIT Food Hub България, заедно с Клийнтех България – официален партньор на ЕИТ от 2016 г. насам, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, са постигнати първите резултати за включване на български участници в дейности на общността за иновации и знание EIT Food.

В рамките само на 24 месеца EIT Food Hub България организира над 30 събития и срещи с иновационната екосистема в страната, в които се включиха повече от 1200 представители на държавни институции, водещи изследователи и докторанти от висши училища и научни организации, предприемачи, мениджъри, служители от частния сектор и браншови организации. Горди сме и с провеждането на 2 мащабни международни предприемачески формата на EIT Food – Challenge Labs, които подпомогнаха студенти от различни дисциплини да развият своите предприемачески идеи.

“Целта е да се създаде свят, в който всеки има достъп до безопасна и здравословна храна, да приобщим европейските граждани в прехода към интелигентната хранителна система, да повишим устойчивостта чрез правилно управление на ресурсите, да изградим работеща биоикономика, да изградим доверие по цялата верига от фермата до вилицата - това са само малка част от целите, за които работи EIT Food. “

Пазарът на селскостопанските продукти и храните се адаптира бързо към новите политики, урбанизацията, промяната в нуждите на потребителите и най-вече към потребността от иновативни методи за оптимизиране и създаване на устойчивост в сектора. Според Европейската комисия само 11% от всички земеделски стопанства в ЕС се управляват от фермери на възраст под 40 години. Младите професионалисти в сферата трябва да бъдат подпомагани чрез достъп до нови обучителни формати и финансиране. Чрез повишаване на предприемаческия капацитет и ключовите умения професионалистите в сферата повишават мотивацията и увереността си да вземат участие в международни формати и състезания и да предложат своите иновативни продукти и услуги на големия европейски пазар.

EIT Food дейностите в България се базират на реални нужди и предоставят инструменти за подкрепа на всяка иновативна идея – от нейното зараждане, до превръщането й в работещ бизнес. Изграждането на мост между бизнеса и академичните среди в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост е ключова цел за нас. Само ефективният технологичен трансфер ще даде възможност на агро-хранителния бранш да се възползва в максимална степен от достиженията на съвременния свят, да произвежда продукти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, да направи отрасъла проспериращ, високопроизводителен и привлекателен за млади, можещи и креативни хора.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери
4164
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Сухото време даде възможност на фермерите в Европа да довършат сеитбата
Есенниците в части от България и Румъния не са достатъчно закалени
Царевицата е ожъната на 94% от планираните площи
Сеитбата на пшеницата и ечемика във Франция е пред приключване
В България и Румъния обаче потисна развитието на есенниците
Сухото време в ЕС помогна за наваксване на изоставането в сеитбата
Може ли страната да неутрализира последиците от климатичните промени
Сушата попречи на фермерите в Турция да засеят зърнените култури
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 1-7 ноември 2024 година
Сушата потиска развитието на есенниците и спъва сезонните почвообработки
Статистиката на МЗХ към 24 октомври
Бавно наваксват изоставането при есенната сеитба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини