Начало » Новини » Страната
06.12.2022 г.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният сектор е изправен пред редица предизвикателства и се нуждае от подкрепа, за да стъпи на съвременни коловози. Именно в отговор на това е създаден Европейски институт за иновации и технологии (ЕИТ) – орган на Европейския съюз, чиято цел е да стимулира иновациите в цяла Европа, като обединява водещи организации от бизнеса, образованието и науката, подпомагайки тяхното по-добро сътрудничество с цел справянето с глобалните предизвикателства.

От пресцентъра на Аграрен университет- Пловдив разказват, че след вече 2 години активна работата на EIT Food Hub България, заедно с Клийнтех България – официален партньор на ЕИТ от 2016 г. насам, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, са постигнати първите резултати за включване на български участници в дейности на общността за иновации и знание EIT Food.

В рамките само на 24 месеца EIT Food Hub България организира над 30 събития и срещи с иновационната екосистема в страната, в които се включиха повече от 1200 представители на държавни институции, водещи изследователи и докторанти от висши училища и научни организации, предприемачи, мениджъри, служители от частния сектор и браншови организации. Горди сме и с провеждането на 2 мащабни международни предприемачески формата на EIT Food – Challenge Labs, които подпомогнаха студенти от различни дисциплини да развият своите предприемачески идеи.

“Целта е да се създаде свят, в който всеки има достъп до безопасна и здравословна храна, да приобщим европейските граждани в прехода към интелигентната хранителна система, да повишим устойчивостта чрез правилно управление на ресурсите, да изградим работеща биоикономика, да изградим доверие по цялата верига от фермата до вилицата - това са само малка част от целите, за които работи EIT Food. “

Пазарът на селскостопанските продукти и храните се адаптира бързо към новите политики, урбанизацията, промяната в нуждите на потребителите и най-вече към потребността от иновативни методи за оптимизиране и създаване на устойчивост в сектора. Според Европейската комисия само 11% от всички земеделски стопанства в ЕС се управляват от фермери на възраст под 40 години. Младите професионалисти в сферата трябва да бъдат подпомагани чрез достъп до нови обучителни формати и финансиране. Чрез повишаване на предприемаческия капацитет и ключовите умения професионалистите в сферата повишават мотивацията и увереността си да вземат участие в международни формати и състезания и да предложат своите иновативни продукти и услуги на големия европейски пазар.

EIT Food дейностите в България се базират на реални нужди и предоставят инструменти за подкрепа на всяка иновативна идея – от нейното зараждане, до превръщането й в работещ бизнес. Изграждането на мост между бизнеса и академичните среди в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост е ключова цел за нас. Само ефективният технологичен трансфер ще даде възможност на агро-хранителния бранш да се възползва в максимална степен от достиженията на съвременния свят, да произвежда продукти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, да направи отрасъла проспериращ, високопроизводителен и привлекателен за млади, можещи и креативни хора.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери
4602
 

Последни материали
Виж
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Огнище на заразна нодуларна кожна болест по говедата е открито във Франция
Важно!
За юли фермерите ще получат още 10 млн. куб. метра вода за напояване
Свързани материали
Виж
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В Украйна са засяли 87% от пролетните зърнени и бобови култури
Лошо време спря полските дейности за седмица, но увеличи запасите от влага
Сеитбата на пролетните култури в Украйна върви със значително закъснение
Русия очаква ръст на засетите площи с 1 млн. хектара
Увеличават площите с пролетна пшеница
Към 11 април в Украйна са засети над един милион хектара с пролетни култури
Изкупните цени на пшеницата обаче не удовлетворяват производителите
Състоянието на есенниците край Генерал Тошево засега е много добро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини