Начало » Новини » Страната

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Синор.БГ / 06.12.2022 г.
Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният сектор е изправен пред редица предизвикателства и се нуждае от подкрепа, за да стъпи на съвременни коловози. Именно в отговор на това е създаден Европейски институт за иновации и технологии (ЕИТ) – орган на Европейския съюз, чиято цел е да стимулира иновациите в цяла Европа, като обединява водещи организации от бизнеса, образованието и науката, подпомагайки тяхното по-добро сътрудничество с цел справянето с глобалните предизвикателства.

От пресцентъра на Аграрен университет- Пловдив разказват, че след вече 2 години активна работата на EIT Food Hub България, заедно с Клийнтех България – официален партньор на ЕИТ от 2016 г. насам, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, са постигнати първите резултати за включване на български участници в дейности на общността за иновации и знание EIT Food.

В рамките само на 24 месеца EIT Food Hub България организира над 30 събития и срещи с иновационната екосистема в страната, в които се включиха повече от 1200 представители на държавни институции, водещи изследователи и докторанти от висши училища и научни организации, предприемачи, мениджъри, служители от частния сектор и браншови организации. Горди сме и с провеждането на 2 мащабни международни предприемачески формата на EIT Food – Challenge Labs, които подпомогнаха студенти от различни дисциплини да развият своите предприемачески идеи.

“Целта е да се създаде свят, в който всеки има достъп до безопасна и здравословна храна, да приобщим европейските граждани в прехода към интелигентната хранителна система, да повишим устойчивостта чрез правилно управление на ресурсите, да изградим работеща биоикономика, да изградим доверие по цялата верига от фермата до вилицата - това са само малка част от целите, за които работи EIT Food. “

Пазарът на селскостопанските продукти и храните се адаптира бързо към новите политики, урбанизацията, промяната в нуждите на потребителите и най-вече към потребността от иновативни методи за оптимизиране и създаване на устойчивост в сектора. Според Европейската комисия само 11% от всички земеделски стопанства в ЕС се управляват от фермери на възраст под 40 години. Младите професионалисти в сферата трябва да бъдат подпомагани чрез достъп до нови обучителни формати и финансиране. Чрез повишаване на предприемаческия капацитет и ключовите умения професионалистите в сферата повишават мотивацията и увереността си да вземат участие в международни формати и състезания и да предложат своите иновативни продукти и услуги на големия европейски пазар.

EIT Food дейностите в България се базират на реални нужди и предоставят инструменти за подкрепа на всяка иновативна идея – от нейното зараждане, до превръщането й в работещ бизнес. Изграждането на мост между бизнеса и академичните среди в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост е ключова цел за нас. Само ефективният технологичен трансфер ще даде възможност на агро-хранителния бранш да се възползва в максимална степен от достиженията на съвременния свят, да произвежда продукти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, да направи отрасъла проспериращ, високопроизводителен и привлекателен за млади, можещи и креативни хора.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери
5073
 

Последни материали
Виж
Русия забрани износа на техническа сяра, ключова за производството на торове
Зимният сив „червей” е многоядна напаст!
В памет
Внезапна кончина на директора на БАБХ Светлозар Патарински
Прогнозите за реколтата от културата паднаха до 10-10,5 милиона тона
Поскъпването на суровото масло вдига цените и на слънчогледа в Украйна
При рапицата също е отчетено увеличение спрямо 2024 година
Реколтата от всички основни зърнени култури в Чехия нарасна
Чрез залесяване на опустошена от пожар местност край самоковско село
ЮЗДП и военновъздушните сили съживяват съвместно гората
Свързани материали
Виж
Темпото изпреварва миналогодишното и средното за последните 5 години
Сеитбата на есенниците и жътвата на царевицата във Франция напредват бързо
Засетите площи с пшеница гонят 600 000 декара, с рапица надхвърлят 100 000
Под 7 на сто от площите с царевица остават неприбрани в Добричко
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
Агростатистика
Рекорд в сеитбата на рапица и силно изоставане – при останалите есенници
JRC MARS Bulletin, октомври 2025
Разочароващ сезон за летните култури в Югоизточна Европа
Кампания 2025-2026
Дъждовете бавят сеитбата, но до 2 седмици тя ще приключи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини