Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2022 г.

Какво категорично не трябва да правим в градината?

Полезно за градинарите
Какво категорично не трябва да правим в градината?

sinor.bg

Всяка година се появяват иновации, които не само улесняват живота на градинарите и фермерите, но увеличават шансовете за по-добра реколта. Това може само да ни радва, но има истини, стари като света, нарушаването на които не води до нищо добро. Пренебрегването на тези правила може не само да унищожи реколтата, но да навреди на почвата за години напред, както и на здравето ни.

Ето и няколкото строги „НЕ“-та, с които трябва да се съобразявате:

Не използвайте некачествени семена

Опитните производители знаят, че от некачествен посадъчен материал добра реколта не може да се очаква. Важно е да използваме семена само от производители, държащи на своята репутация. Когато събираме сами семена за следващия сезон, важно е да избираме здрави, зрели плодове, отговарящи на сортовите характеристики. Семената, събрани от хибриди (F1) няма да дадат добра реколта.

Важно е да знаем какво искаме – богата реколта или предпочитани вкусови качества, защото не винаги тези характеристики се съчетават.

Не засявайте семената по-рано от посочените оптимални срокове

Желанието ни по-рано да произведем пресни плодове и зеленчуци е съсипало не една реколта. Преди да засеем семената, трябва да проучим достатъчно добре индивидуалните сортови особености.

Понякога времето може да ни изненада с температурите, но това не бива да ни подвежда. Важна е не само температурата на въздуха, но и на почвата, а освен това изискванията на дадената култура към продължителността на деня и осветеността.

Не заравяйте семената по-дълбоко от необходимото при засяване

Дълбочината на засяване е много важна и винаги е посочена на опаковката – добре е да не измисляме нищо друго. Преди сеитба почвата трябва да е навлажнена добре, а не след това, защото рискуваме семената да отидат по-дълбоко и създаваме предпоставка кълновете да не успеят да се покажат на повърхността. Колкото по-малки са семената, толкова по-трудно поникват даже под малък слой почва. Това е причината, поради която за някои култури е препоръчително семената да останат на повърхността и само да се покрият с фолио, а когато се покажат кълновете – то се отстранява.

Не трябва да забравяме, че сеем, а не „закопаваме“.

Не допускайте преовлажняване на почвата

Пресушаването на почвата има негативно влияние върху растенията, но в действителност повече от тях загиват от преполиване. Всяка култура има определена потребност от количество вода, а редовността на поливане зависи и от метеорологичните условия, и от вида на почвата. Тук трябва да се отбележи и фактът, че някои култури имат предпочитания към кореново поливане, а други към дъждуване или капково напояване.

Броят на поливките може да се намали, ако се помага за задържане на влагата чрез разрохкване на повърхността или мулчиране.

Не пренаторявайте растенията

Това се случва най-често при неправилни срокове за засаждане – растенията се развиват бавно и в желанието си да помогнем, увеличаваме количествата хранителни вещества. Не отчитаме факта, че това може да се дължи на стрес от недостиг на светлина, топлина или по други причини. Слабите растения не могат да усвояват цялото количество хранителни вещества и по този начин можем само да им навредим, а освен това, те ще се натрупат в почвата и ще се получи засоляване.

Органичните торове могат също да навредят, като стимулират развитието предимно на листна маса, а азотните излишъци се преобразуват в нитрати и това влошава качеството на реколтата.

Всички хранителни вещества трябва да се внасят стриктно и в съответствие с инструкциите, като в никакъв случай не се превишават дозите.

Не засаждайте по-гъсто от допустимото

Всяко растение се нуждае от определено пространство за пълноценна хранителна среда и осветяване. Увеличаването над допустимото количество растения в никакъв случай няма да доведе до увеличаване на добивите, а напротив – ще го намали, защото растенията ще се конкурират за хранителни вещества и светлина. Качеството също ще се влоши.

Не извършвайте неразумни и необосновани химични обработки

Превантивните третирания трябва да се извършват в съответствие с препоръките за всяка култура. Ако открием пожълтяло листо, това съвсем не значи, че растението има нужда от помощ – по-старите листа завършват своя етап на развитие по-рано. Първо трябва да установим причината, а след това да приложим подходящото лечение, с правилния препарат и в подходящата доза.

Препоръчва се всички химични обработки да се извършват в сухо и спокойно време, надвечер, в краен случай – рано сутрин.

Не нарушавайте правилата на сеитбооборота

Прилагането на тези правила позволява да се минимизират химичните обработки и способства да се увеличат добивите. Правилното редуване на културите води до намаляване натрупването на патогени в почвата, а в този случай могат да помогнат и сидератите.

Не игнорирайте плевенето

Плевелите се конкурират с градинските растения, като потребяват хранителни вещества и вода от почвата, а също така ги заснчват. Колкото по-щателно и редовно освобождаваме градината от плевели, толкова по-малка ще бъде конкуренцията им с градинските култури.

Мулчирането позволява да се предотврати растежа на плевелите. Ако плевенето не е сред любимите ни занимания, тогава можем да покрием свободните пространства с мулч.

Какво категорично не трябва да правим в градината?
6582
 

Последни материали
Виж
Средствата са за Кампания 2023
ДФЗ утвърди над 70 милиона лева национална преходна помощ за тютюн
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
От 20 март стопаните кандидатстват по държавната помощ заради войната в Украйна
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Споразумение
Европейската инвестиционна банка безвъзмездно ще консултира екоминистерството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини