Съдържанието на протеин в 27% от пробите от анализираната до момента мека пшеница, произведена във Франция през тази година, е под 11% – минималната стойност за хлебно зърно, сочат данни на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer), цитирани от „Ройтерс”. През миналата година едва 5% от пробите бяха с толкова ниско протеиново съдържание. В 31% от тазгодишните проби протеинът е между 11 и 11,5%, в 23% от пробите – между 11,5 и 12%, а в около 19% от пробите – 12% и повече.
От института уточняват, че изследването обхваща 95% от пробите от мека пшеница, събрани през тази година във Франция.
Междувременно участници на пазара на зърно съобщиха, че Китай е закупил големи количества френска пшеница с ниско съдържание на протеин.