Начало » Новини » Страната
04.07.2022 г.

Почина академик Цветан Цветков, създал първото българско меню за космонавти

Основател на Институт по криобиология и хранителни технологии
Почина академик Цветан Цветков, създал първото българско меню за космонавти

Снимка: ССА

Ръководството на Селскостопанска академия ССА с прискърбие съобщава за кончината на академик Цветан Димитров, основател и дългогодишен директор на Института по криобиология и хранителни технологии към ССА.

Цветан Цветков е роден на през 1943 г. в михайловградското село Стубел. Научната си дейност започва като студент през 1965 г. в студентското научно дружество по физика и термодинамика в Санкт Петербург в Технологическия институт по хладилна промишленост, където защитава и докторската си степен.

Творческият му път продължава  в Институт по месопромишленост, където придобива научната степен Доктор на техническите науки.

През 1987 г. е избран за професор във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив.

Научната му кариера достига своя връх при избирането му за член-кореспондент през 1989 г. и академик на БАН през 1995 г. За заслугите си е удостоен с Doctor Honoris Causa  от Университет по хранителни технологии през 2002 г.

Академик Цветан Цветков е основател на Институт по криобиология и хранителни технологии и негов ръководител повече от 40 години. В периода 2000-2006 г. заема длъжността Председател на Национален Център за Аграрни науки.

Целият си трудов път отдава на фундаментални изследвания и разработки в областта на криобиологията и криогенните биотехнологии. Създава оригинални методики за определяне на топлофизичните и масопроводни характеристики на хранителни продукти и биоматериали в лиофилизиран вид и в хода на процеса.

Научните му постижения могат да се мултиплицират и в областта на растениевъдството и екологията чрез разработването на оригинален, високоефективен метод за определяне студоустойчивостта на дървесни и други растителни видове, основаващ се на диференциалната сканираща калориметрия. Създава експериментална криобанка за дълготрайно съхранение на генетичен растителен материал, чрез прилагане на универсални технологични модели на криоконсервиране в контролируеми условия и на подходящи криопротектори. Провежда изследвания върху влиянието на ниските температури и дехидратационните промени на моделни и натурални биомембрани и клетъчни органели;

Името му завинаги ще бъде свързано с разработване на Първото българско космическо меню, предоставено на двата полета в Космоса с българско участие, с което нашата страна зае трето място в света след страните-производители на храни за Космоса – САЩ и Русия.  

Автор е на 15 монографии, 42 патента и рационализации и над 350 научни публикации. Голяма част от творческия му път е посветена и на преподавателска дейност. Той е хоноруван преподавател в Университета по хранителни технологии - гр. Пловдив (1991 – 2006 г.) и в Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. София. Под негово ръководство са защитили 28 дипломанти и 30 докторанти.

Акад. Цветков е уважаван член на редакционната колегия на авторитетното списание “CRYOBIOLOGY” - “Academic Press”- САЩ и на международните организации: Руската академия за селскостопански науки; Международен институт по студа в Париж – Франция, Вицепрезидент на комисията по криобиология и лиофилизация, Международното дружество по криобиология-САЩ; Американска асоциация на тъканните банки; Международна конфедерация по термичен анализ и калориметрия; Дружество по нискотемпературна медицина – Япония и др.

Носител е на множество национални и международни награди за постижения в областта на високите криобиотехнологии. През 2005 г. е награден с Орден “Стара планина” първа степен за изключителен принос за развитието на космическите изследвания и във връзка с 25-годишнината от първия полет на българин в Космоса, а през 2011 г. е отличен с Орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги към Република България в областта на образованието и науката.

Поклонението ще се състои на 6 юли, от 11,30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Почина академик Цветан Цветков, създал първото българско меню за космонавти
9740
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини