Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.06.2022 г.

Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори

Замминистър Чамбов се захвана с активно лобиране сред заинтересованите по места
Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори

Снимка: МЗм

Горският сектор е жизнено важен, тъй като има социален ефект, създавайки заетост, и икономически, допринасяйки за 5% от БВП, заяви заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов в Троян при откриване на научно-практическа конференция на тема „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието.

Чамбов изтъкна, че усилията на министерството са насочени към постигането на баланс при управлението на горите, като уточни, че 75% от тях са държавна собственост. „Имате подкрепата на министър Иван Иванов, съвместно ще търсим най-добрите решения за работа в сектора“, добави той.

Ресорният заместник-министър припомни, че миналата седмица бе проведено и заседание на Националния съвет по горите – новият консултативен орган към министъра, оглавяван от самия Иванов. Той уточни, че на заседанието  разгледан пакет от мерки за подобряване на работата в горите, разработен от министерство на земеделието. По думите му членовете на съвета са подкрепили предложенията, които са насочени към предприемане на действия за избягване на ограничителни и дискриминационни изисквания при провеждане на процедури за възлагане на дейностите и при продажбата на дървесина, както и към повишаване на прозрачността. Обсъдени и Наредбата за сечите, както и заповедите за ограничаване на тази дейност във вековните гори и около водни басейни. Участниците в съвета са се обединили около тезата, че заповедите в този си вид са лесовъдски необосновани. „Нужно е да търсим изменение или отмяна и да създадем механизми за доброто стопанисване на крайречните местообитания“, смята Чамбов.  Той уточни още, че на база на становищата от съвета и позициите на представителите в конференцията ще се вземе общо решение с Изпълнителна агенция по горите по темата, което ще бъде представено на министъра с предложение за последващи действия.

Относно развитието на сектор гори на местно ниво заместник-министърът коментира, че той е структороопределящ за региона, създава работни места и допринася за икономическото му развитие. Той отбеляза, че дървопреработвателните предприятия, които е посетил в района, имат много добра организация на работа и са положителен бизнес пример.

На дискусията бе представено актуалното състояние на горите и бяха очертани основни тенденции за развитието на сектора. Внимание бе обърнато на дървообработването и мебелната индустрия, която е важен ползвател на суровина и има сериозен икономически принос в развитието на целия сектор.

Представителите на бизнеса и неправителствения сектор поставиха въпроса за дърводобива, като посочиха, че подценяването на важността му през последните 20 години е сред основните причини за недостиг на суровина и един от проблемите, които срещат. Според тях трябва да отпаднат забраните за сеч, както и да се работи в посока за изпълнение на годишните планове за ползване на дървесина.

В дискусията участваха Донка Михайлова, кмет на община Троян, чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, представители на бизнеса и неправителствени организации, експерти от Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия. 

Агроминистерството готви отмяна на забраната за сеч във вековни гори
5868
 

Последни материали
Виж
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Свързани материали
Виж
Няма недостиг на дървесина на българския пазар
Отчет за добитата дървесина от държавните горски предприятия даде заместник-министър Георги Тошев
Обществено обсъждане за бъдещото преструктуриране на ИАГ преструктуриране
До 29 януари приемат предложения за преминаване на агенцията по горите към Министерския съвет
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ответниците могат да обжалват на горна инстанция
Присъдиха царските гори в полза на държавата
Регламенти на ЕС 2019/947 и 2019/945 определят рамката за безопасна експлоатация на граждански дронове
Дроновете и използването им - задължителни изисквания
Министерството приема предложения за структурата и функциите на новата агенция
Изпълнителната агенция по горите към МЗХ става самостоятелна Държавна агенция по горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини