Начало » Новини » Страната
16.06.2022 г.

Реколтата от пшеница в Добричко няма да е под миналогодишната

Ако не вали по време на жътвата
Реколтата от пшеница в Добричко няма да е под миналогодишната

Посевите с пшеница в област Добрич към този момент са в много добро състояние, заяви в Деня на отворените врати на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“, цитиран от Нова добруджанска трибуна. По думите му засега болести и вредители няма.

На демонстративния опит при зърнено-житните и бобови култури бяха представени 3 сорта  фасул и 41 сорта зърнено-житни култури, разделен на две групи. Едната включва сортове обикновена пшеница, тритикале и ечемик, от които институтът ще предлага посевен материал тази година. Във втората група са т.н. експериментални сортове, които очакват признаване или са влезли в пълна схема на семепроизводство.

„Земеделските производители у нас са много прогресивни и търсят непрекъснато новото, което е напълно нормално и така трябва да бъде. 14 сорта пшеница ще предлагаме тази година като посевен материал – базови семена. Един сорт твърда пшеница, 5 сорта тритикале и 2 сорта ечемик”, уточни проф. Киряков.

Заради липсата на сняг пшеницата изпита известно засушаване през март и април, паднаха локални дъждове, които малко или много подпомогнаха развитието на растенията. Има райони с изключително силно засушаване, например Тервелско, където валежите през април бяха оскъдни. Но, общо взето, на фона на всички посеви в областта, пшеницата е в много добро състояние. Ако отминалите дъждове са последни и ако по време на жътвата не вали, реколтата няма да е по-малка от миналогодишната, прогнозира професорът.

Според него жътватата на ечемик може да започне до края на месеца, като всичко зависи от климатичните условия. Очаква се в началото на юли да започнат разжънките на най-ранните сортове пшеница, а самата жътва – около 10 юли.

При слънчогледа картината засега е много прилична. Особено дъждовете, които паднаха през последните няколко дни, обезпечиха слънчогледа за седмици наред, съобщи селекционерът по слънчоглед в Добруджанския земеделски институт доцент Галин Георгиев. „Тази година се появи мана по слънчогледа. Имаше оплаквания от доста земеделци, между 15 и 20 % достигна нападението от тази болест в някои полета в цялата страна”, посочи Георгиев. Според него това се дължи на неспазване на сеитбооборота, който трябва е минимум 4-5 години. „Ако не се спазва, винаги ще има такива проблеми и те ще се задълбочават. Това ще се отрази на добива, някои земеделски производители могат да получат с около 20% по-нисък добив”, смята той. Селекционерът изтъкна, че у нас все повече навлиза болестта „Бяла ръжда”, която идва от южното полукълбо. Наблюдава се и проблем със синята китка.

Добруджанският земеделски институт предлага 4 хибрида слънчоглед и един едросеменен сорт „Фаворит”, който е подходящ за директна консумация с високо съдържание на протеин, отбелязват от Нова добруджанска трибуна..

Реколтата от пшеница в Добричко няма да е под миналогодишната
7997
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
На ул. „Червеноармейска“
Областната дирекция по безопасност на храните Добрич се раздели с ветеринарната лечебница
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
БАБХ
Второ огнище на птичи грип в добричкото село Дончево
Във ферма за кокошки носачки
Птичи грип и в Добричко
При ожънати близо 80 на сто от площите
Добивите от слънчогледа в Добричко продължават да намаляват
Предстои прибирането на реколтата от царевица от близо милион декара
Жътвата на слънчогледа в област Добрич започна със слаби добиви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини