Начало » Новини » Коментари
01.06.2022 г.

Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките

Когато няма чуваемост между администрация и фермери
Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките

sinor.bg

Тази година фонд „Земеделие” разполага с 5 милиона лева за борба с природните стихии, което според министъра на земеделието Иван Иванов би трябвало да успокои земеделските производители в Пловдивско, пострадали за втора поредна година от градушки. И отново причина за тази трагедия са полетите на самолети в близост до летището край Чешнегирово, блокиращи изстрелването на противоградни ракети, в резултат на което земеделската продукция е тотално унищожена. Става въпрос за вчерашните поражения в Садово и Чешнегирово, където стопаните отново попаднаха в капана при ракетни площадки да нямат защита от природните стихии.

За този проблем през април тази година предупреди земеделският производител Красимир Кумчев, като предложи практично решение на министерството на земеделието. Според него държавата трябваше да поеме застрахователните премии на стопаните, така че те масово да се застраховат, за да не разчитат на неефективната противоградна защита.

Фермерът обстойно обясни идеята си, която за първи път беше широко прокламирана и от медиите, но странно защо не беше чута от администрацията. Затова и наблюдавайки днешната реакция на земеделския министър, ще си припомним народната мъдрост "Думам ти, дъще, сещай се, снахо!", защото беше редно агроведомството да направи всичко възможно трагедията с поредната градушка около тези полигони да не се повтаря.

След днешното заседание на правителството министър Иванов "имаше очи" да обяснява пред медиите как „в най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени“. Ще припомним, че миналата година, когато заради неизстреляни ракети край Пловдивско пострадаха от градушка 15 села, бюджетът за компенсации срещу природни бедствия беше изчерпан. В резултат, тези обезщетения бяха одобрени едва през април т.г. и още не са платени. Та в тази връзка земеделският министър трудно може да увери фермерите от региона, че държавата провежда ефективни политики в тяхна защита.  

От пресцентъра на министерството все пак увериха, че обезщетяването на стопани със 100% пропаднали площи става въз основа на протоколите, издадени от земеделските служби по места. Днес експерти от агроведомството са разяснили на място в Садово процедурите, които стопаните трябва да спазят.

Шефове от ведомството са призовали производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за създаване на досиета на засегнатите имоти, заедно с експертите от областната дирекция „Земеделие“. Във всяко едно засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявленията.

Експертите припомниха, че размерът на обезщетението се определя с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, след като се съберат данни за пропадналите от неблагоприятни метеорологични събития площи в цялата страна на базата на технологични карти, създадени от САПИ. Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се намалява с 50%.

От ведомството припомниха, че всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година. Тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. Но никой не обясни защо не са заделени средства за цялостно покриване на застрахователните вноски.

Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките
9484
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
Изискването е за напълно пропаднали площи, при повечето те са 60-80 на сто
За едва 10-има от пострадалите стопани от градушката в Хасковско ще има обезщетения
Министър Тахов:Тази година започваме разширяването на противоградовата защита с нови ракетни площадки
В двуседмичен срок стопаните от Шипка трябва да подадът заявления за унищожените дръвчета
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Очакват се бързи действия от страна на кабинета
Тахов и Гвоздейков са в Нова Загора заради бедствието на 13 юни
В Шипка оприличават бедствието на апокалипсис
Облакът, унищожил с град като яйце места в Балкана, бил извън обсега на ракетите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини