Начало » Пазари » Зърно
31.05.2022 г.

Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата

Вече са изкупени половината от амбициозните 6 милиона тона
Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата

Свиването на износа на пшеница от Черноморския регион принуди Египет да се отнесе много по-сериозно към собствената си реколта, коментират от „Ройтерс”. Правителството си е поставило амбициозната цел да да закупи през тази година 6 млн. тона пшеница местно производство – с две трети повече, отколкото през предишните 2 години. Властите в страната вече обявиха, че фермерите са длъжни да продадат на държавата поне 60% от своята пшенична реколта при положение, че през миналата година реализираните по този начин количества бяха около 40%. За целта от египетското правителство наложиха глоби и дори заплашиха със затвор онези фермери, които не се придържат към новите правила, предназначени да им попречат да задържат по-голяма част от реколтата си за изхранване на животните, както и на търговците – да продават пшеницата на свободния пазар.

Властите вкараха в употреба не само тоягата, но и моркова – изкупните цени на пшеницата са увеличени с 22% спрямо миналогодишните до 311,23-318,40 долара за тон, макар да са значително по-ниски от тези на международните пазари и от договорените 480 долара за тон на последния търг за внос в Египет. Част от фермерите вече недоволстват, че това е недостатъчно, особено като се вземат предвид нарасналите разходи за суровини и работна ръка, накарали някои от производителите да свият засетите площи. Поскъпването на пшеницата на международните пазари пък активизира местните търговците да изкупят реколтата, като някои мелници предлагат по 7000 египетски лири (377 долара) за тон – с 1100 лири (59 долара) повече от от държавата, макар и доста под международните цени. През последните седмици новините за иззети стотици тонове незаконно изкупена от мелници пшеница превзеха заглавията на местните средства за масова информация.

Фермерите обаче отчитат, че системата за продажба на зърното на държавата е удобна, а плащанията – гарантирани, което помага на теглилите кредити или нуждаещите се спешно от ликвидни средства. До средата на миналата седмица по държавната програма бяха вече изкупени 3 млн. тона. И фермерите, и държавните служители посочват, че показателите за добивите досега са добри, но натискът върху тях все още не отслабва.

Наетите в селското стопанство в Египет пък работят допълнително, за да осигурят нужните количества. „Трябва да си тръгваме в 16 часа, но специално през тази година понякога работим и до полунощ”, споделя работникът в силоз Ахмед Насер в град Бенхе, на 40 километра северно от столицата Кайро.

Правителството на Египет осигурява хляб на специални цени за над 70 млн. от общо 103 млн. египтяни. За програмата за субсидиране на храните в страната са нужни около 9 млн. тона пшеница годишно. През миналата година Египет внесе 4,7 млн. тона, най-вече от Украйна и Русия, а през тази година закупи около 1,9 млн. тона от чужбина. От тях 300 хил. тона бяха блокирани в украинските пристанища, а бъдещите цени и доставки остават несигурни.

Египет изисква фермерите да продадат 60 на сто от пшеничната си реколта на държавата
7046
 

Последни материали
Виж
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Определени са предпазни и наблюдавани зони около птицевъдните обекти
Умъртвяват близо 400 000 птици в 2 нови огнища на птичи грип в Хасковско и Крумовградско
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Свързани материали
Виж
Соево масло бе закупено за пръв път от началото на ноември 2023 година
Слънчогледовото масло продължи да поскъпва на търга в Египет
Българската пшеница печели египетски търг
Първоначални оферти на продавачите
Българската пшеница отново е в битката за Египет
Вижте всички първоначални оферти
Българската пшеница с най-конкурентна цена в египетски търг
Подробности по египетския търг за внос на мелничарска пшеница
Въпреки това бе закупено 6 пъти по-голямо количество от планираното
Слънчогледовото масло поскъпна на търга в Египет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини