Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.04.2022 г.

Цяла седмица ловят бракониери по язовирите из страната

Иззети са над километър и половина мрежи и надуваема лодка с гребла
Цяла седмица ловят бракониери по язовирите из страната

Снимка: ИАРА

През седмицата екипи на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури извършиха множество проверки по водоемите в страната, при които бяха установени нарушения на законодателството, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На 11 април при извършена рутинна проверка и продължително наблюдение с термокамера на язовир „Йовковци“ служители на сектор „Рибарство и контрол” от подразделението на ИАРА в Габрово забелязват нарушители, извършващи нерегламентиран стопански риболов с мрежи. Всички уреди и средства, послужили за извършване на наказуемото деяние, са иззети – надуваема лодка с гребла и 4 хрилни мрежи с обща дължина 200 метра. Уловената риба от видовете шаран,сом,амур икаракуда с тегло 142 килограма е освободена и върната обратно във водата. На бракониерите са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) за престъпване разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите.

Ден по-късно при извършена рутинна проверка и наблюдение на язовир „Мандра“ служители на сектор „Рибарство и контрол” от подразделението на ИАРА в Бургас откриват поставени в работно положение 7 бракониерски мрежи с обща дължина 350 метра. Уловените в тях 10 килограма риба от вида платика е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожение.

На 14 април след подаден сигнал от любители риболовци на тел.112 за поставени мрежи във водите на язовир „Тича“ инспектори от сектор „Рибарство и контрол” от подразделението на ИАРА в Шумен извършват незабавна проверка на посоченото в сигнала място. В района на село Маломир са открити и извадени от водата 4 хрилни мрежи. При последвал обход и наблюдение на язовира в района на село Кьолмен са открити още 4 мрежи. Иззети са общо 480 метра мрежи. Част от уловената риба е върната обратно във водата, а 20 килограма от вида каракуда и платика е дарена но „Защитено жилище” в град Смядово.

Ден по-късно след подадени 2 сигнала на тел. 112 за поставени мрежи във водите на язовир „Мандра“ служители на сектор „Рибарство и контрол” от подразделението на ИАРА в Бургас извършват незабавна проверка с патрулна лодка на посочените в сигналите места. При проверките от водата са извадени 9 мрежи с обща дължина 450 метра. Уловените 30 килограма риба от вида сребриста каракуда са дарени на зоопарка в Бургас за храна на осиновените от ИАРА пеликани и щъркели и на всички рибоядни животни. От ИАРА изказват благодарност на лицето, подало сигнала, за съдействието и проявената гражданска позиция.

Същия ден след получен сигнал на тел. 112 от любители риболовци инспектори от сектор „Рибарство и контрол” от подразделението на ИАРА в Сливен със съдействието на служители от районното управление на министерството на вътрешните работи в град Гурково откриват и залавят  2 лица, които превозват мрежи тип „сетка“ с обща дължина 160 метра с улов в тях. На нарушителите са съставени 2 АУАН, мрежите са иззети, ауловената риба от вида шаран, бяла риба, речен костур и сребриста каракуда с общо тегло 21,1 килограма е освободена и върната жива във водите на язовир „Жребчево“. От ИАРА изказват благодарност за съдействието и проявения професионализъм от служителите на МВР. 

Цяла седмица ловят бракониери по язовирите из страната
6847
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Спецчасти и ИАРА задържаха рецидивисти браконери на язовир „Огоста“
При лодкостоянка Вардим на Дунава са открити бракониерски хрилни мрежи
Задържаха бракониери при проверка на старозагорски язовир
Наглост!
Заловени са бракониери с фотокапан в „Национален парк Рила“
Уловената риба е върната във водата
Заловиха бракониери с гриб на Видима
ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
ИАРА
Актове за незаконен улов в язовирите „Въча“, „Доспат“ и „Жребчево“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини