Начало » Пазари » Маслодайни култури
26.03.2022 г.

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари

На 11 март най-авторитетното в бранша аналитично германско издание Oil World прогнозира, че производството на слънчогледово семе в Украйна през 2022 г. може да спадне с 30 на сто (5 млн.т ) в сравнение с предходната година – приблизително до 12-12,50 млн.тона. Украинските  експерти са ностроени още по-песимистично. Според тях площите засети със слънчоглед за реколта 2022 г. вследствие на военните действия ще бъдат намалени с 35 на сто до 3,2-4,4 млн. хектара, което е най-ниският показател от 13 години насам. При това положение добивът от слънчогледово семе в страната през 2022 г. ще гравитира към 10 млн.т, в сравнение с 17,0-17,5 млн.т реколтирани през миналата година.

Турция взе на търг над 2 пъти повече пшеница от заявената при спад в цените

В мартенския доклад на Службата за външни пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA ) се отбелязва, че „конфликтът в Черноморския регион спря износа на слънчогледово масло както от Украйна, така и от Русия, а взети заедно тези държави осигуряват приблизително 80 процента от световния му  износ”.  „Преди месец очаквахме износът на слънчогледово масло от Черноморския регион да нарасне с над 2 милиона тона до 13,5 милиона тона през 2021-22 г. Сега въпросът е колко ще бъдат загубени поради конфликта“, сподели тези дни Джеймс Фрай ръководител на авторитетната международна аналитична компания LMC International.

Анализаторите са категорични: „На световния пазар се формира значителен недостиг на слънчогледово масло, като възможностите за заместването му с рапично, соево, палмово и царевично масла изглежда доста ограничении”. Компенсирането на дефицита чрез намирането на допълнителни количества на алтернативни растителни масла ще бъде истинско  предизвикателство за пазара, който се сблъска с ограничено предлагане още преди събитията в Украйна, коментират водещите експерти.

Сушата в Канада стана причина за рязкото намаление на наличностите на рапица за преработка и износ в глобален мащаб, тъй като делът на Канада в глобалния експорт на маслодайната суровина надхвърля 50%. Подобно беше и положението с пострадалата от силната суша южноамериканска соева реколта.

Тази седмица Министерството на селското стопанство на Русия предложи въвеждане на квоти за износ на слънчогледово масло и шрот. Министърът Дмитрий Патрушев е убеден, че тази мярка е необходима за поддържане на стабилна ситуация на вътрешния пазара. Министерството предлага от 15 април до септември 2022 г.  въвеждане на квота за износ на слънчогледово масло в размер 1,5 млн. тона и квота за шрот - 700 хил. тона. Освен това от 1 април се предвижда увеличаване  на експортното  мито при износа на слънчогледово семе  до 70% .

Навлизането на руските войски в Украйна предизвика панически настроения на пазара и буквално изстреля цените на слънчогледа и слънчогледовото масло стремително нагоре. В края на текущата седмица цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам се изкачи до рекордните $2350/т в сравнение с   $1540/т в деня преди руската експанзия в Украйна на 24.02.22 г.

Според Института за конюнктура на аграрните пазари (IKAR - Москва) един тон суровото слънчогледово масло в Русия сега струва около 130 000 рубли. ($1360) с ДДС от завод (ЕXW), а цената на база FOB черноморско пристанище според търговски източници се движи в границите $1900-1950/т купува-продава, в сравнение с $1425-1435/т  FOB преди един месец и $1490- 1515/т FOB на 25 март 2021 г.

Игор Валентович

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари
16854
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини