Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.03.2022 г.

Отглежданите норки за кожи са способни да заразят хората с COVID-19

Отглежданите норки за кожи са способни да заразят хората с COVID-19

От Центъра за оценка на риска по хранителната верига предупреждават позовавайки се на изявление, публикувано на 7 март от Организацията по храните и земеделието (ФАО), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната здравна организация (СЗО) потвърждава доказателствата, че отглежданите норки за кожи са способни да заразят хората с вируса SARS-CoV-2. предупреждават. В изявлението се препоръчва приоритизиране на надзора на инфекцията със SARS-CoV-2 в дивата природа и предотвратяване на образуването на животински резервоари.

В новото изявление на основните глобални здравни организации СЗО, ФАО и OIE са изложени рисковете, свързани с потенциалните животински резервоари, включително рисковете както от домашни, така и от диви животни. Инфекцията и разпространението на вируса в животинските популации може да доведе до появата на нови варианти на SARS-CoV-2, които след това се предават обратно на хората.

В допълнение към домашните животни, досега са наблюдавани заразени със SARS-CoV-2 свободно отглеждани, в плен или отглеждани във ферми диви животни като големи котки, норки, порове, северноамерикански белоопашат елен и маймуни. Към днешна дата е доказано, че отглежданите норки за кожи и хамстери за домашни любимци са способни да заразят хората с вируса SARS-CoV-2 и в момента се преразглежда потенциален случай на предаване между белоопашат елен и човек.

Фермите за норки, където хиляди норки са настанени заедно с висока плътност, представляват потенциални резервоари с висок риск за SARS-CoV-2, както и за свързаните мутации.

При навлизане в третата година от пандемията, SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява между хората на интензивно ниво в световен мащаб. Има много фактори, които движат трансмисията. Един от тях е появата на силно предаваеми варианти на вируса, който продължава да се развива и рискът от бъдеща поява на варианти е висок.

Въпреки че пандемията COVID-19 се задвижва от предаване от човек на човек, известно е, че вирусът SARS-CoV-2 заразява животински видове. Настоящите знания показват, че дивата природа не играе значителна роля в разпространението на SARS-CoV-2 при хората, но разпространението сред животинските популации може да повлияе на здравето на тези популации и може да улесни появата на нови варианти на вируса.

Въвеждането на SARS-CoV-2 в дивата природа може да доведе до създаване на животински резервоари. Например, съобщава се, че приблизително една трета от дивите белоопашати елени в Съединените американски щати са били заразени със SARS-CoV-2, първоначално чрез няколко събития на предаване от човек на елен. Линиите на SARS-CoV-2, открити при белоопашати елени, също циркулират в близките човешки популации. Доказано е, че белоопашатите елени отделят вирус и го предават помежду си.

ФАО, OIE и СЗО призовават всички страни да предприемат стъпки за намаляване на риска от предаване на SARS-CoV-2 между хора и диви животни с цел намаляване на риска от поява на варианти и за защита както на хората, така и на дивата природа. Призовават властите да приемат съответните разпоредби и да разпространяват публикуваните по-рано препоръки от ФAO, OIE и СЗО до:

- хората, работещи в близък контакт с дивата природа или имат досег с диви животни, включително ловци и касапи; и

- обществеността.

Персоналът, работещ в близък контакт с дивата природа, трябва да бъде обучен за прилагане на мерки, които намаляват риска от предаване между хора и между хора и животни, как да се предпазват и за предотвратяване на разпространението на COVID-19, както и относно употребата на лични предпазни средства (ЛПС) и добри хигиенни практики около животните, включително добри хигиенни практики за ловци и касапи.

Отглежданите норки за кожи са способни да заразят хората с COVID-19
6404
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
COVID-19 във ферма за норки в Стара Загора
Поредни срещи с бранша
Овцевъди изчисляват, че след актуализацията на бюджета трябва да получат по 60 лева ковид помощ за животно
Добра новина преди Великден
Указания за кандидатстването за Ковид помощта – 20 май е крайният срок
Дългоочаквано
От днес приемат заявления за ковид помощта
Министерството на земеделието сключи 61 договора със собственици на риболовни кораби и рибари за компенсация на кризата от COVID 19
Отчетът на ръководството на МЗм
Фонд „Земеделие” гласува днес ковид помощта, ще се бърза с плащането
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини