Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.03.2022 г.

Тази година WWF изпраща послание за мир с кампанията Часът на Земята

Международен ден на гората
Тази година WWF изпраща послание за мир с кампанията Часът на Земята

sinor.bg

Природозащитната организация WWF ще започне тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята в деня, когато за юбилеен 50-и път светът отбелязва Международния ден на гората 21 март. Горите са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен че са дом на 80% от сухоземното биологично разнообразие, чрез своите екосистемни услуги те допринасят за нашето здраве и благоденствие, а също и осигуряват дървесина за икономиката. Те са и най-големите складове за въглероден диоксид след океаните, поради което играят ключова роля за климата на планетата.

Днес обаче, горите са изложени на риск. Войната в Украйна, както всяка война, освен човешки жертви, страдание и дългосрочни икономически последици, води след себе си редица съпътстващи щети. Една от тях е унищожаването на природата. Експертите на WWF предупреждават какво можем да очакваме, ако боевете продължат.

Мащабните маневри на тежкотоварни превозни средства и военна техника, незаконната сеч и разчистването на територии за военни действия влошават състоянието на горите и могат да увредят структурата на местообитанията. Експлозиите, причинени от артилерийски обстрел, увеличават риска от пожари в горите с последици за биоразнообразието. При дългосрочно струпване на бежанци в лагери без обезпечено отопление биха могли да бъдат обезлесени цели райони, предупреждават еколозите.

А минните полета са в състояние да ограничат достъпа на горските служители до големи площи, както и да ги превърнат в опасни територии за едрите бозайници.

Пролетта е времето, когато повечето животни раждат и се грижат за малките си. Сега бойните действия ще попречат това да се случи нормално в целия необходим им периметър. Мащабното безпокойство ще доведе до прогонване на редица животни от обичайните места за размножаване. Лесният достъп до оръжие може да улесни условията за бракониерство, докато обособените пространства на безвластие създават предпоставки за престъпления срещу дивата природа“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Данните сочат, че Украйна разполага с 35% от биоразнообразието на Европа. Това включва повече от 70 000 вида, много от които редки, реликтни и ендемични. 16% от страната е покрита с гори, а 8633 защитени територии покриват площ от 41 000 квадратни километра. В Украйна има също и 50 влажни зони с международно значение с обща площ от 9500 квадратни километра. Цялото това природно богатство е застрашено пряко или косвено от военните действия, а дългогодишните теренни усилия на организации като WWF могат да бъдат обезсмислени.

Националният природонаучен музей при БАН, WWF България, Столична община и фотографът Димитър Караниколов обединяват своя глас в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ – 2022 с фотоизложбата „Природен калейдоскоп“. Тя ще бъде открита официално в 18 часа на 21 март (понеделник) в Галерии на открито в Градина „Кристал“.[1] Селектираните кадри представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Сред официалните гости на събитието ще бъде и изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова. Тя ще разкаже за традицията на Часа на Земята и ще отправи призив за мир, в който хората да живеят в хармония един с друг, за да могат да се грижат и за своя общ дом – планетата.

Тази година WWF изпраща послание за мир с кампанията Часът на Земята
5466
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
Частният бизнес ще осигури 4-годишни стипендии за талантливи българи
Държавна помощ
Одобрени са 3,5 млн. лева за участия в изложения
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
Новото съоръжение в Хале, е 10 пъти по-голямо
Doosan премести център за дистрибуция на части от Белгия в Германия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини