Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2022 г.

„Байер“ показа технологии за напреднали в царевица

„Байер“ показа технологии за напреднали в царевица

Марина Бешовишка, продуктов мениджър царевица и слънчоглед в „Байер“

Лидерът в сегмент хербициди за царевица в България, Байер Кроп Сайанс, организира уебинар с акцент върху най-добрите иновативни практики и цялостни технологии за управление на риска и максимизиране на печалбата от отглеждането на културата. Именно царевицата е най-рентабилната култура в България през 2021 г., посочи Марина Бешовишка, продуктов мениджър царевица и слънчоглед в „Байер“. Тя посочи, че именно това обуславя темата на уебинара „Технологии за напреднали в царевица“.

Водещи учени, български и чуждестранни експерти споделиха ценна информация и своя опит в работата с продуктите на Байер Кроп Сайанс. Уникалната селективност на хербицидите на „Байер“ се дължи на антидотната технология, вложена в тях, посочи проф. Антон Василев, преподавател в катедра „Физиология на растенията, биохимия и генетика“ в Аграрния университет-Пловдив. Той обясни, че наличието на антидоти в хербицидните формулации помага на растенията да се справят с абиотичния стрес, причинен от различни фактори, като например недостиг или излишък на минерали, засолени, кисели или алкални почви, ниски или високи температури, хербициден стрес, засушаване или невъзможност за навременни пръскания. Важно свойство на антидотната технология е това, че повишава ефективността на хербицидите, без да нарушава ефикасността спрямо плевелите. Третирането на култури с хербициди без антидот стресира културата и блокира растежа ѝ, обясни университетският преподавател.

Ципросулфамид е най-новата антидотна технология на „Байер“. На нея се дължи високата селективност на Мерлин® Флекс, Аденго и Монсун® Актив. Антидотът подобрява усвояването на хербицида както от корените, така и от листата, осигурява добър системен транспорт в растението. Наличието на антидот в Мерлин® Флекс отслабва действието на хербицида до неувреждаща концентрация и позволява нанасяне в по-широк времеви интервал – след сеитба преди поникване до 2-3 лист. Освен това този хербицид може да бъде по-ефективен и по-безопасен върху различни почвени типове именно поради силната защитна функция на ципросулфамид, посочи проф. Василев.

Изоксидефен- етил е антидотната технология на „Байер“, която осигурява селективност на хербицидите както при царевица, така и при ориз. Тя се съдържа в Капрено®, Вентум®, Екип®, Лаудис®. Антидотът мефенпир-диетил участва в състава на Пума® Супер, Атлантис® Актив, Секатор® и Пасифика® Експерт.

Защо Монсун® Актив е любимият хербицид в Сърбия?

Повече от 10 години Монсун® Актив е основен продукт в Сърбия за контрол на плевелите в царевица поради широкия спектър на действие, бързия ефект и възможността за късно приложение - това стана ясно от презентацията на Зоран Томашев, мениджър „Бизнес развитие и дигитализация за Унгария и AlpeAdria“ в „Байер“. Той сподели, че Монсун® Актив контролира успешно всички видове житни плевели в Сърбия. Справя се бързо и категорично с балур от коренища, поветица, амброзия, татул, лобода, бутрак, паламида, коноп, абутилон, черно куче грозде. Силата на Монсун® Актив се дължи на съставката тиенкарбезон-метил и само 8 дни след приложение се наблюдават отлични резултати срещу упорити прораснали плевели.

Балур от коренища е най-разпространеният и проблемен плевел на полетата в Сърбия, посочи Зоран Томашев. Изчислено е, че той е наличен на 500 хил. ха от общо 850 хил. ха с царевица. Монсун® Актив дава отличен ефект срещу този труден за справяне плевел. „Понякога има случаи, в които не можем да третираме в правилния момент или сме пропуснали момента за третиране. Благодарение на силното си действие и селективност с Монсун® Актив може да имате повече гъвкавост при контрола на плевели. Това е пример, как един силен хербицид с добра ефикасност ни дава разширен прозорец за извеждане на контрола на плевелите“, обясни експертът. Монсун® Актив не е само вегетационен хербицид. Той притежава и почвено последействие, поради което се наблюдава неговият продължителен ефект. Сравнение между основните продукти на пазара в поле близо до границата между Хърватия и Унгария през 2015 г. показват, че Монсун® Актив има най-добра ефикасност срещу балур и амброзия, като дава най-висок добив от 8.664 т/ха, а почвеното последействие води до по-висок допълнителен добив между 1.099 т/ха и 2.436 т/ха.

„Байер“ е компанията предлагаща цялостни технологии

Най-новата цялостна технология на „Байер“ е Мерлин® Флекс в комбинация с Монсун® Актив, а хибридите са Декалб – високодобивни, устойчиви и пластични. Как тя е приложена на полето с царевица на ППК „Бръшлян“ с председател Йордан Тодоров, разказа Тодор Москов, мениджър „Ключови клиенти за Русе, Свищов, Попово и Разград“. Тук са заложени 15 хибрида Декалб с растително-защитна технология от „Байер“, опитът е осъществен съвместно с фирма „НИК“. „Технологията на това поле е strip-till, т.е. почвената повърхност се обработва на ивици с различна ширина, а зоната между тях остава покрита с растителни остатъци. През 2019 г. тук е имало засята рапица със strip-till технология, а през 2020 г. е имало пшеница no-till технология. Сеитбата на царевица е направена на 23 април 2021 г., като заедно със засяването са приложени 4 кг азот и 1,5 л амониев полифосфат. Изведохме растителната защита на това поле с два продукта – ранновегетационно приложение на Мерлин® Флекс на 9-и май в доза 30 мл. Изконтролирахме поникващата кощрява, имаше и поникваща поветица, която след третиране с Мерлин® Флекс е била силно огнетена, но поради факта, че очаквахме втора вълна плевели, които са трудни за контрол, като балур от коренища, бутрак от по-голяма дълбочина и овсига, избрахме да приложим новия комбиниран продукт Монсун® Актив, който е за смесено житно и широколистно заплевеляване. Приложихме продукта на 21 май в доза 125 мл с 15 л работен разтвор. Към 23 юни 2021 г. контролът е много добър.“, посочи Тодор Москов.

Тандемът на Мерлин® Флекс и Капрено® в Североизточна България

Мерлин® Флекс и Капрено® е утвърдилата се през годините комбинация за максимално опазване на добива в полета с голям потенциал, които нямат сериозен проблем с балур от коренища. Двата топ продукта на „Байер“ дават отлична възможност за опазване на посевите чисти от плевели от сеитба до прибиране на продукцията. През новата стопанска година резултатът е наблюдаван в 13 500 дка царевица на „К-ЕИ-Г“ АД в село Млада гвардия, Североизточна България. Полето е третирано първоначално с Мерлин® Флекс в доза 25 мл и впоследствие във фаза 3-6 лист на царевицата с Капрено® в доза 25 мл. „Въпреки засушливите условия и понижаването на температурите след хербицидното третиране, нещата изглеждат добре на полето. Надяваме се и добивите да са също толкова добри.“, посочи Аня Ангелова, агроном на стопанството.

Хербицидите в царевица от „Байер“

Неслучайно „Байер“ е №1 компания в България в сегмент хербициди за царевица. „Байер“ предлага решение за всеки един проблем във всеки един момент, селективност в комбинация с бързо и категорично действие. Аденго® и Мерлин® Флекс при почвено приложение са ефикасни срещу едногодишни житни и широколистни плевели. Комбинираната технология на Аденго® и Капрено® има безкомпромисно действие при ранновегетационно приложение. Капрено®, Вентум®, Екип® и Монсун® Актив могат да се приложат вегетационно при 3-6 лист на царевица. Лаудис® и Монсун® Актив дават категорични резултати при късновегетационно приложение.

Доказалата се технология за максимални добиви Мерлин® Флекс и Капрено® унищожава бекомпромисно едногодишни житни и широколистни плевели. Тя се прилага до 3-6 лист на царевицата. Двата топ продукта ще бъдат на пазара и през 2022 г.

Тандемът Мерлин® Флекс и Монсун® Актив е новото предложение на „Байер“, с което се постига пълен контрол на едногодишни житни и широколистни плевели от самото начало на вегетацията. Монсун® Актив се справя бързо и безкомпромисно дори с балура в късна фаза. Двата топ продукта се прилагат от самото начало на вегетацията до късновегетационното развитие на царевицата.

Промоционални предложения в царевица 2022 г.

„Байер Кроп Сайанс“ представи и промоционалните си оферти за 2022г., които ще бъдат особено атрактивни както по отношение на безплатни количества, така и що се отнася до ефективност и ефикасност.

На всеки закупени 20 л Мерлин® Флекс + 20 л Капрено® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Капрено®.

На всеки закупени 20 л Мерлин® Флекс + 100 л Монсун® Актив „Байер“ предоставя 5% бонус количество Монсун® Актив.

На всеки закупени 200 л Екип® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Екип® при попълване на ваучер до 31 март 2022 г.

В края на уебинара Марина Бешовишка отбеляза: „От името на целия екип на „Байер“ ви пожелавам успешна, спокойна и рентабилна производствена година. И не забравяйте: Винаги можете да разчитате на „Байер“ – партньорът близо до вас!“

Уебинарът „Технологии за напреднали в царевица“ е част от поредица семинари на Байер Кроп Сайанс, които може да гледате във Facebook и Youtube.

„Байер“ показа технологии за напреднали в царевица
7419
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини