Начало » Пазари » Зърно
04.02.2022 г.

Промени при отглеждане на сертифицирани семена за овес, тритикале, ечемик, пшеници

Нормативни промени
Промени при отглеждане на сертифицирани семена за овес, тритикале, ечемик, пшеници

Институтът в Садово и представянето на селекции пшеница, ечемик и др Снимка: sinor.bg

С промени Наредба 21 за търговия на посевен материал от зърнени култури на пазара на Европейския съюз се въвеждат нови изисквания, на които трябва да отговарят при полска инспекция сертифицираните семена от хибриди на овеса от варианта Avena nuda, Avena sativa, Avena strigosa, ориза Oryza sativa и самоопрашващото се тритикале Triticosecale. Промените са качени на страницата на Министерството на земеделиеот и по тях тече обсъждане до 4 март 2022 г. Съобразени са с корекции в европейски регламент, свързани с отглеждането на тези сертифицирани семена.

Промени има и при производството на сертифицирани семена на голозърнест овес (Avena nuda), обикновен овес (Avena sativa), пясъчен овес (Avena strigosa), ечемик (Hordeum vulgare), ориз (Oryza sativa), обикновена пшеница (Triticum aestivum subsp. aestivum), твърда пшеница (Triticum turgidum subsp. durum), пшеница спелта (Triticum aestivum subsp. spelta) и самоопрашващо се тритикале (xTriticosecale).

По отношение на разстоянията от съседните източници на цветен прашец, които могат да доведат до нежелано чуждо опрашване, при производството на семената минималното разстояние за женския компонент на ЦМС за производството на базови семена трябва да бъде 300 метра, а за производство на сертифицирани семена - 25 м.

Културата трябва да притежава достатъчна сортова идентичност и чистота по отношение на характеристиките на компонентите си, а именно:

процентът растения (като брой), които могат да бъдат разпознати като явно несъответстващи на типа, не трябва да надхвърля:

- за култури, използвани за получаване на базови семена – 0,1 % за сортоподдържащата и възстановителната линия и 0,3 % за женския компонент на ЦМС;

- за култури, използвани за получаване на сертифицирани семена – 0,3 % за възстановителната линия (R-line), 0,6 % за женския компонент на ЦМС и 1 %, ако женският компонент е самостоятелен хибрид.

процентът мъжка стерилност на женския компонент трябва да бъде най-малко:

- 99,7 % за култури, използвани за получаване на базови семена;

- 99 % за култури, използвани за получаване на сертифицирани семена.

Сертифицирани семена може да се получават чрез съвместно отглеждане на женски мъжко-стерилен компонент с мъжки компонент, който възстановява фертилността.

До 28 февруари всяка година отговорният сертифициращ орган докладва на Европейската комисия и на другите държави членки за резултатите от предходната година по отношение на количеството на произведените семена от хибриди по отношение на съответствието на полските инспекции с приложимите изисквания и процента на партидите семена, които са били отхвърлени поради незадоволителни параметри за качество, както и всяка допълнителна информация, която би обосновала това отхвърляне. Това задължение за докладване се прилага до 28 февруари 2030 г.

Семената (категория "сертифицирани") от хибриди на голозърнест овес (Avena nuda), обикновен овес (Avena sativa), пясъчен овес (Avena strigosa), ечемик (Hordeum vulgare), ориз (Oryza sativa), обикновена пшеница (Triticum aestivum subsp. aestivum), твърда пшеница (Triticum turgidum subsp. durum), пшеница спелта (Triticum aestivum subsp. spelta) и самоопрашващо се тритикале (xTriticosecale) трябва да отговарят на нови изисквания. При хибридите на голозърнест овес, обикновен овес, пясъчен овес, ечемик, ориз, обикновена пшеница, твърда пшеница, пшеница спелта и самоопрашващо се тритикале сортовата чистота в проценти да не пада под 90%. При Hordeum vulgare, Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta, Triticum turgidum subsp. durum, получени чрез ЦМС – да не пада под 85%.

Отклоненията от мъжката фертилна линия R (възстановител на фертилността) не трябва да надвишават 2 %. Минималната сортова чистота се установява при официален последващ контрол на взетите проби. До 28 февруари всяка година отговорният сертифициращ орган докладва на Комисията и на другите държави членки относно резултатите от предходната година по отношение на количеството на произведените семена от хибриди на Triticum aestivum subsp. aestivum, Triticum aestivum subsp. spelta и Triticum turgidum subsp. durum, относно процента на партидите семена, които са били отхвърлени поради незадоволителни параметри за качество или въз основа на резултатите от тестването в рамките на официалния последващ контрол, както и всяка допълнителна информация, която би обосновала това отхвърляне. Това задължение за докладване се прилага до 28 февруари 2030 г.

При сертифициране на семена от хибриди на ръж (Secale cereale) и на получени чрез ЦМС хибриди на ечемик (Hordeum vulgare), обикновена пшеница (Triticum aestivum subsp. aestivum), пшеница спелта (Triticum aestivum subsp. spelta), твърда пшеница (Triticum turgidum subsp. durum) като "сертифицирани семена" се прилагат следните условия:

а) да бъдат взети предвид резултатите от официалния последващ контрол (грунтов контрол) на базовите семена, компоненти на хибрида;

б) грунтовият контрол (чрез полски парцелни изпитвания) да се извършва на официално взети проби от базови семена;

в) грунтовият контрол да се провежда и отчита по време на вегетацията на семепроизводствения посев, заявен за сертификация на хибридни семена;

г) резултатите от грунтовия контрол трябва да показват съответствие на базовите семена от съответния компонент с изискванията за автентичност и чистота по отношение на неговите характеристики, включително и стерилността.“.

Промени при отглеждане на сертифицирани семена за овес, тритикале, ечемик, пшеници
7950
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини