Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.01.2022 г.

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури

Corteva Agrisicience™ получи регистрация за новия хербицид Квелекс® който ще бъде на пазара през 2022
Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури

Квелкес®  е разрешен за употреба в пшеница, ечемик, ръж, овес и тритикале. Квелекс е системен хербицид за вегетационно приложение за контрол на голям брой широколистни плевели, включително такива устойчиви на сулфонилурея и хормоноподобни хербициди.

С какво Квелекс® е по-различен от сега използваните на пазара хербициди  при житни?

На първо място това е съдържащото се в него ново активно вещество Arylex™ Active. Чрез механизма си на действие Квелекс® контролира широколистните плевели по два начина, които предоставят уникален синергизъм и действие. Квелекс съдържа добре познатия флорасулам, както и Arylex™ Active – ново активно вещество, която е първата молекула от нова активна група.

Квелекс® е нов етап в борбата с плевели, като ще контролира устойчивите на сулфониорея и хормоноподобни хербициди поради активното вещество Arylex™ Active - от нова химична група и различен начин на действие срещу широк спектър от плевели, като най-същественото му предимство, е че е първото ново активно вещество създадено след повече от 20 години и е средство насочено за борба с резистентността възникнала в някои видове плевели , в следствие на дългогодишна употреба на сулфонилурея хербициди . Другото активно вещество флорасулам в Квелекс®  е доказано с отлична ефикасност срещу широк спектър от широколистни плевели.  Тези качества на активните вещества в Квелекс®  се допълват взаимно в т.нар. синергичен ефект който  дава на земеделските производители нов инструмент и нов стандарт за борба с широколистните плевели в житните култури и особено еталонна ефикасност срещу упорити или резистентни плевели като Див мак, Мъртва коприва и Ралица.

Квелекс® ще се отличава сред конкурентите си със своята изключителна гъвкавост на приложение от 1-ви лист до флагов лист, изключително широк температурен диапазон от +2°С до 27°С , бърз и отличен ефект дори и при големи температурни амплитуди . Квелекс® съдържа и вграден антидот, който гарантира 100 % селективност да културата. След  приложението на Квелекс® няма никакво ограничение за следващите в сеитбооборота култури наесен и през пролетта на следващата година.

Квелекс® може да се прилага както през есента, така  и през пролетта, с препоръка за третиране в дозата както наесен, така и напролет - 5 г/дка. При  прераснали плевели и висока плътност на ефемери и паламида да се добави прилепител Виволт™.

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури след повече от 20 години

 

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с широколистните плевели в житни култури
7904
 

Последни материали
Виж
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини