Начало » Пазари » Маслодайни култури
12.12.2021 г.

САЩ повишиха прогнозата за световната реколта от слънчоглед през сезона

След подобрена оценка за прибраните количества в Украйна и Русия
САЩ повишиха прогнозата за световната реколта от слънчоглед през сезона

В редовния си месечен доклад експертите на министерството на селското стопанство на САЩ понижиха прогнозата си за световното производство на маслодайни култури през селскостопанския сезон 2021-2022 г. с 450 хил. тона до 627,58 млн. тона, но повишиха предвиждането за реколтата от слънчоглед с 1,04 млн. тона до 57,04 млн. тона на фона на по-високите оценки за ожънатите количества в Украйна и Русия, съобщи електронното издание Oilworld.

Спадът в производството на соя в Китай и Парагвай, както и на рапица в Канада е причина за понижаването на предвиждането за световната реколта от маслодайни култури. Той обаче ще бъде компенсиран в известна степен  от по-богата от досега очакваната реколта от рапица в Австралия и от слънчоглед в Черноморския регион.

По отношение на износа на маслодайни култури прогнозата за сезона е увеличена с 530 хил. тона до 196 млн. тона при изнесени 190,87 млн. тона през сезон 2020-2021 г. Запасите от маслодайни култури, които се очаква да останат в края на настоящия сезон, вече се оценяват от експертите на американското министерство с 1 млн. тона надолу спрямо прогнозираните през ноември до 114,13 млн. тона.

При слънчогледа по-конкретно оценката за средния добив през 2021 г. в Украйна е увеличена до 2,54 тона от хектар от ноемврийските 2,43 тона от хектар (при 2,5 тона от хектар по оценки на украинското министерство на селското стопанство), прибрани от 6,9 млн. хектара, което вдига реколтата с 500 хил. тона до рекордните 17,5 млн. тона. Прогнозата за износа на слънчоглед от Украйна е оставена на ноемврийското ниво от 350 хил. тона, тъй като през първото тримесечие на сезона (септември –ноември) са изнесени едва 34 хил. тона ри 115 хил. тона през същия период на миналия сезон.

За Русия оценката за добивите от слънчоглед е повишена с 10 килограма спрямо ноемврийската до 1,62 тона от хектар, но площите за прибиране на маслодайната култура са увеличени с цели 300 хил. хектара до 9,6 млн. хектара. Това съответно вдига оценката за производството на слънчоглед в Русия с 500 хил. тона до 15,5 млн. тона.

За Европейския съюз и Аржентина оценките за реколтата от слънчоглед са оставени без промяна на ниво от съответно 10,15 млн. и 3,4 млн тона.

Повишаването на прогнозите за производството на слънчоглед в света се очаква да увеличи натиска върху изкупните цени на маслодайната култура, тъй като при достатъчни запаси купувачите на олио нероятно ще се въздържат от сделки до януари-февруари, когато на пазара ще излезе и новата реколта от Южна Америка.

Прогнозата за световното производство на рапица през сезона е увеличена с 850 хил. тона до 68,35 млн. тона, но остава под прибраните през миналия сезон 72,66 млн. тона. Ръстът на предвиждането е следствие от по-високата оценка за реколтата в Австралия до рекордните 5,5 млн. тона.

Най-съществени са промените спрямо ноември са при соята, която е с основна заслуга и за понижаването на прогнозата за производството на маслодайните култури като цяло. Предвиждането за реколтата е понижено с 2,32 млн. тона до 381,78 млн. тона, макар това да е доста над прибраните през миналия сезон 366,23 млн. тона. Понижението е следствие от по-слабата оценка за реколтата в Китай – с 2,6 млн. тона под ноемврийската до 16,4 млн. тона.

Прогнозата за потреблението на соя в света през сезона е коригирано с 1 млн. тона надолу до 377,03 млн. тона заради свиването му в Китай. Понижена и е оценката за запасите в света в началото на сезона с 300 хил. тона до 99,81 млн. тона, а тази за крайните запаси – с 1,78 млн. тона до 102 млн. тона, включително за Китай с 1,61 млн. тона до 34,08 млн. тона.

Предвиждането за доставките на соя за Китай обаче е оставено на ноемврийското ниво от 100 млн. тона – близо до внесените 99,76 млн. тона през сезон 2020-2021 г.

САЩ повишиха прогнозата за световната реколта от слънчоглед през сезона
15094
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини