Начало » Пазари » Животинска продукция
09.12.2021 г.

Храните продължиха да поскъпват в световен мащаб за четвърти пореден месец

С основната заслуга на млечните продукти и пшеницата
Храните продължиха да поскъпват в световен мащаб за четвърти пореден месец

През ноември храните продължиха да поскъпват в световен мащаб за четвърти пореден месец под влияние на активното търсене на пшеницата и млечните продукти, както и на захарта, се посочва в съобщение на Организацията за земеделие и прехрана. Стойността на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната динамика в цените на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се е повишила с 1,2% спрямо октомври до 134,4 пункта, като вече е с 27,3% над нивото си от ноември 2020 г. Това е и най-високата стойност на индекса от юни 2011 г.

Подиндексът за цените на зърнените култури през ноември се повиши с 3,1% до 141,5 пункта, надхвърляйки стойността си от ноември миналата година с 23,2%. Цените на пшеницата са на най-високото си ниво от май 2011 г., повишавайки се за 5-ти пореден месец, тези на царевицата нараснаха слабо, докато на ориза останаха стабилни. Силното поскъпване на пшеницата се обяснява с активното търсене при сравнително ограничено предлагане, особено на пшеница с високо качество, както и с опасенията за неяснотата по отношение на евентуални промени в ограничителните мерки върху износа от Русия. Колкото до фуражното зърно, цените на ечемика продължиха да се повишават вследствие на свитото предлагане и покрай поскъпването на пшеницата. При царевицата обаче тази тенденция се прояви ограничено заради силните продажби от Аржентина, Бразилия и Украйна, а сезонното нарастване на предлагането натисна цените за износ от САЩ. Стабилните цени на ориза през ноември се дължат на излизането на пазара на новата реколта в основни износители от Азия и на относително слабото търсене за внос на зърнената култура.

При растителните масла през миналия месец подиндексът отчет спад от 0,2% от достигнатото през октомври рекордно ниво до 184,6 пункта. Като причина експертите на организацията посочват понижаването на котировките на соевото и рапичното масло и поевтиняването на суровия петрол, докато цените на палмовото масло са останали на практика на нивото от октомври.

В най-голяма степен през ноември се повиши подиндексът за цените на млечните продукти – с 3,4% спрямо октомври до 125,5 пункта, като вече е с 19,1% над нивото си отпреди година. За трети пореден месец поскъпнаха рязко маслото и сухото мляко на фона на намалялото предлагане за износ в световен мащаб и понижаването на запасите заради свиването на доставките от редица големи производителки в Западна Европа и по-малките от очакваните произведени количества в Океания. Световното търсене за внос на масло и сухо мляко пък остана на високо ниво заради стремежа на купувачите да си осигурят доставки в очакване на спад на предлагането на пазара и въпреки неяснотата, предизвикана от въвеждането на нови ограничения за борба с разпространението на коронавируса. Цените на сирената се повишиха слабо вследствие на нарасналото търсене и забавянето на доставките, понижили темпото на продажби от основни производители в световен мащаб.

Подиндексът за цените на месните продукти отчете през ноември понижение с 0,9% до 109,8 пункта, като това бе четвърти пореден месец на поевтиняване. Цените обаче остават със 17,6% над нивото си от ноември 2020 г. Това обаче е и поредният месец, в който се използват прогнозни данни заради неполучена навреме информация, поради което резултатът подлежи на корекция. Свиването на покупките от Китай, и то основно от производителите в Европейския съюз, натисна цените на свинското месо и те се понижиха за 5-ти пореден месец. При овчето ефектът бе същият, макар и вследствие на нарасналото предлагане за износ най-вече от от Австралия. Цените на говеждото в световен мащаб обаче останаха стабилни, като понижаването на котировките в Бразилия бе компенсирано от повишаването на цените за износ от Австралия вследствие на свиването на продажбите на животните за клане на фона на силно търсене за възстановяване на стадата. Цените на пилешкото месо също не претърпяха промени на практика, тъй като световното предлагане се оказа достатъчно за задоволяване на търсенето въпреки известни ограничения като недостига на транспортни средства и огнищата на птичи грип в Европа и Азия.

През ноември поиднедксът за цените на захарта се повиши с 1,4% спрямо октомври до 120,7 пункта, но вече е с 40% над стойността си за ноември 2020 г. Ръстът се дължи в най-голяма степен на поскъпването на етанола, което доведе до увеличаване на количествата захарна тръстика, използвани за производството на това биогориво в Бразилия – най-големият износител на захар в света. Силното търсене за внос вследствие на понижаването на тарифите за транспорт също подкрепи цените на захарта, което обаче бе сдържано от големите доставки от Индия и благоприятните прогнози за износа от Тайланд.

Храните продължиха да поскъпват в световен мащаб за четвърти пореден месец
11738
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини