Начало » Пазари » Зърно
30.11.2021 г.

Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната

За ръста на числата местните власти изнудват фермерите със спиране на субсидиите
Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната

Руският зърнен съюз се съмнява в точността на получаваните данни от регионите за жътвата на зърното и не изключва възможността те да са надути от местните власти, заяви президентът и председател на управителния съвет на браншовата организация Аркадий Злочевский, цитиран от агенция „Интерфакс”. „Въпросът за точността на данните от регионалните органи на управление на аграрно-промишления комплекс влиза достатъчно остро в настоящия дневен ред. Не се наемам да посоча какви са причините за формирането н тази практика, но регионалните органи оказват натиск върху селсокостопанските производители днес с цел „да вдигнат постиженията” и по площи, и по реколта”, каза Злочевский. Той изтъкна, че фермерите са принудени да се подчинят, в противен случай са застрашени да им бъдат отказани субсидии и държавно подпомагане. „Това създава достатъчно сериозен риск от надуване в тази статистика, която се събира в страната. Ние вече се сбълскахме с това явление през миналия сезон и сега отново наблюдаваме този процес”, посочи президентът на съюза.

Той припомни, че последната прогноза за зърнената реколта е била 117-118 млн. тона, а сега от 97% от площите са събрани 125,7 млн. тона преди прочистването на зърното. Въз основа на тези данни зърненият съюз прогнозира чиста реколта от 121,6 млн. тона. „Това е в тегло след прочистване и от вече 100% ожънати площи – това, което съответно обобщаваме. Сега коригираме данните за жътвата, които идват от министерството на селското стопанство и ето, получава се 121,6, но въпросът за обективността на тази статистика явно ще трябва по някакъв начин през сезона да следим и да преглеждаме, да откриваме коефициент на недостоверност, така да се каже, колко от тези данни са надути”, подчерта Злочевский.

Дори с надутите данни обаче прибраната реколта от зърно е повече от достатъчна за удовлетворяването на абсолютно всички нежди на вътрешния пазар и разполага с достатъчно значителен потенциал за износ, категоричен е той.

На въпрос за отношенията на зърнения съюз с министерството президентът на браншовата организация отговори, че те са работни. „Но на решаващите заседания, свързани по-конкретно с регулирането на пазара, просто не ни канят. Вероятно разбират и са наясно с нашата достатъчно обоснована позиция за какво ще възразим. Няма как да бъдем упрекнати, че си затваряме очите, и сме наясно как трябва да действаме с министерството на селското стопанство. Вършим своята работа сами точно така, както и по времето, когато действахме в много по-тясна връзка. Просто ние казвахме всичко на съвещания в тесен кръг, а сега го казваме в публичното пространство. Тогава просто имахме шанс да въздействаме, да се договорим на някакво работно ниво и нямаше нужда да изнасяме това в публичното пространство. Сега няма такава възможност и съответно ето, ние използваме инструментите, с които разполагаме”, обясни той.

Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната
8228
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Рязко понижение на цените на пшеницата на руския пазар
Русия продължи наложените ограничения върху износа на ориз и оризова каша
Русия подпомага с 30% до 50% изграждане и модернизация на млекопреработвателни предприятия
Мярката влиза в сила от 1 юли
ЕС вдига митата върху вноса на зърно и маслодайни култури от Русия и Беларус
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини