Начало » Новини » Страната
14.11.2021 г.

Арестуваха служител на ДАНС за получен подкуп от фермер от Карлово

Целта била да прикрие неправомерно получаване на субсидии от изнудвания
Арестуваха служител на ДАНС за получен подкуп от фермер от Карлово

Служител на Териториалната дирекция на Държавната агенция „Национална сигурност” в Пловдив е арестуван в четвъртък за получени общо 2250 лева подкуп от фермер от Карлово, отглеждащ едър добитък, за да прикрие негови престъпления, съобщи Ваня Кръстева, окръжен прокурор на Пловдив, цитирана от „Фокус”. Арестът е извършен при съвместна акция на окръжната прокуратура и Дирекция „вътрешна сигурност” на ДАНД при получаването на част от исканата сума.

Петър Петров, наблюдаващ прокурор, поясни, че престъплението е във връзка със започналата през месец септември проверка на земеделски производители и фермери, които получават неправомерно средства от Държавен фонд “Земеделие“ за едър рогат добитък, които са получавали средства за повече бройки, отколкото са отглеждали действително.  В една от тези проверки попаднал и фермер от Карлово.

При среща през септември между двамата служителят на ДАНС казал, че срещу фермера има образувана проверка за неправомерно получени средства и че ако иска да не се стига до прокуратурата, трябва да му даде 1500 лева. Лицето е заплатило тази сума. След това на нова среща са му били поискани още 1000 лева. Междувременно фермерът сигнализирал във  „Вътрешна сигурност” и служителят на ДАНС бил задържан. У него са открити при личен обиск парите, а след това и още. В момента информацията срещу него се разширява. Прокуратурата поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо него, тъй като има опасност да извърши друго престъпление.

Вчера Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо 49-годишния служител на ДАНС Б. Х., съобщиха от  пресцентъра на институцията. Спрямо Б.Х. е повдигнато обвинение за това, че през септември  2021 г. на територията на област Пловдив в качеството си на длъжностно лице е поискал и получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 1500 лева, а през октомври 2021 г. на територията на област Пловдив е поискал дар – парична сума в размер на 1000 лева, и на 11 ноември  2021 г. в Пловдив е получил дар – парична сума в размер на 750 лева, който не му се следва, за да не извърши действия по служба – престъпление по чл. 301 ал.1 от Наказателния кодекс.

Съдът е преценил, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б. Х. е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление  Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба в размер до 5000 лева.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, липсва опасност от укриване, но е налице реална опасност да извърши престъпление. Високата обществена опасност на дееца се извлича от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения. Според съда в случая общественият интерес следва да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е задържане под стража.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18 ноември 2021 г. от 10 часа.

Арестуваха служител на ДАНС за получен подкуп от фермер от Карлово
5556
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Отпада гражданската отговорност за ремаркета и самоходна техника с мощност до 10 киловата
В Сандански ще представят добри земеделски практики в лозарството и винарството
Министър Вътев ще посети райони с добри примери в земеделието
Регламенти на ЕС 2019/947 и 2019/945 определят рамката за безопасна експлоатация на граждански дронове
Дроновете и използването им - задължителни изисквания
С видеокамера
Незаконна сеч край Сандански
Гражданска инициатива
Един милион подписа в защита на пчелите и фермерите!
По сигнал на трима депутати от Продължаваме промяната
ДАНС ще проверява ръководството на агенцията по храните за небрежно бездействие при граничния контрол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини