Начало » Новини » Страната
09.11.2021 г.

Със 7 хиляди декара повече гори ще бъдат залесени тази година спрямо 2013 г.

В горското стопанство до Рилския манастир
Със 7 хиляди декара повече гори ще бъдат залесени тази година спрямо 2013 г.

Снимка: Министерство на земеделието

През тази година на територията на цялата страна ще бъдат залесени 19 134 декара гори, като за целта са предвидени близо 6 милиона фиданки, съобщи министърът на земеделието Христо Бозуков при проверка на дейностите в Държавното горско стопанство „Рилски манастир“. Според статистиката на агроведомството, преди 8 години новите гори са били засадени върху 12 524 декара, така че увеличението сега е с близо 7 хил. дка. Единствено през 2016 г. са били залесени повече площи от тази година – 19 873 дка. 

В момента се работи по есенно залесяване, което традиционно се извършва през месеците ноември и декември, като на този етап очакванията са планираните залесявания да се изпълнят“, посочи още министърът. По думите му, България има около 42 хил. дка гори, които заемат 35% от територията й. „Гората не само се сече и хищнически се използва, но и се полагат грижи и за нейното поддържане“, допълни министър Бозуков.

По повод проблема със снабдяването на населението с дърва за огрев министърът отново повтори, че е възложил на държавните горски стопанства да упражняват контрол и да съдействат за снабдяването на населението с дърва за огрев. Въпреки че по Закона за горите това е задължение на общините, там, където те нямат възможност да осигуряват необходимите количества, могат да се обръщат към държавата, подчерта Бозуков. Припомняйки, че списъците за нуждаещите се подготвят от кметствата още в началото на годината, той подчерта, че вечно се чака последният момент. „А е трябвало хората да се запасят още през лятото, което ще е добре и за дърветата, които ще са по-изсъхнали и ще има по-малко вредни емисии, ние чакаме последния момент- октомври, ноември. Когато съвпадне и с някакви избори, горите се използват като механизъм за въздействие на местното население. Те освен поминък са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличаването на цените на тока, много хора се насочиха към отопление на дърва” коментира министърът.

Бозуков в Брюксел

По-късно министърът посети горския разсадник „Герена“ в село Стоб и обекти, финансирани от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие. В региона основно да ремонтирани 3 баража в дерето Буковец, водите от което се вливат в река Рилска. Това е поредният проект с изцяло обществена полза, насочен към възстановяване на технико-укрепителни съоръжения в поройни водосбори, който се финансира със средства от фонд „Инвестиции в горите” на държавното предприятие. И трите баража са построени преди повече от 50-60 години, и оттогава не са ремонтирани. Поради силно поройния характер на водното течение два от тях бяха напълно разрушени, а третият с частично нарушена цялост.

Министърът разгледа и екопътеката до природния феномен „Стобски пирамиди”. Туристическата инфраструктура по нея бе наскоро възстановената със средства на ДГС „Рилски манастир”. Построени са нови предпазни парапети, реновирани са 2 беседки, поставени са пейки и кътове за отдих.

По време на посещението си министърът бе придружаван от инж. Александър Пандурски, Областен управител на Област Кюстендил.

Със 7 хиляди декара повече гори ще бъдат залесени тази година спрямо 2013 г.
4182
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Догодина започва нов по оперативната програма за околната среда
Залесиха 1000 декара в североизточна България по проект
Нова форма за представяне на националните списъци на базовия източник на горски репродуктивен материал
Широколистните имат превес при около 80 на сто от площите
Около 20 000 декара се залесяват годишно у нас
В обезлюдените региони
Близо 200 хил. декара ниви и ливади в Тетевенско са станали гори
Честит празник на лесовъди, горски експерти и стражари!
„Седмицата на гората” се открива днес във Велико Търново
Проект на ЮЗДП
Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини