В някои магазини в Сърбия медът вече струва от 1500 до 1800 динара (12,75-15,30 евро по текущия курс – бел. ред.) за килограм, а от сдружението на пчеларите съобщава, че килограм скоро може да струва 2000 динара (малко над 17 евро), съобщи Сръбското радио и телевизия. Цената се покачва поради все по -ограниченото предлагане, а експертите коментират, че все повече ливади буренясват, а и климатичните условия се влошават.
Недостигът на мед, особено акациев, е очевидна от години и основната причина е, че за пчелите няма достатъчно нектар, за да събират мед, отбиляза професорът от Биологическия факултет в Белградския университет Любиша Станисавлевич. „Пчелите нямаха достатъчно нектар за събиране на мед през тази година и това става от години, по-конкретно има недостиг на акациев мед. Случва се акацията да цъфти, но няма достатъчно нектар и тогава няма и достатъчно мед”, обяснява Станисавлевич.
Купувачите, които всяка година си набавят мед от доказани производители, също са забелязали недостига, който, както твърдят, продължава вече шест години. „Не бих могъл да кажа каква е истинската причина за недостига на мед, от години купувам от проверен производител”, споделя един от клиентите.
От друга страна, на пазара има все повече фалшив мед, а Сърбия не разполага с лаборатория за прецизен контрол, макар те вече да са масово разпространени и да се използват за изследване на основните параметри.
Ръководителят на сръбската ветеринарна инспекция Зоран Иванович посочва, че при откриване на фалшив мед ведомството засилва надзора не само върху продажбите, но и върху производството му. „Всеки стопански субект трябва да предостави цялата необходима информация на отговорния за региона инспектор” подчерта Иванович.
При положение, че вече плащаме толкова скъпо, поне да не купуваме фалшификати, надяват се сърбите.
„Когато видя, че медът се е захаросал, защото това е естественият му процес, той със сигурност е истински мед, защото фалшификаторите не биха могли да направят продукт, който кристализира”, категоричен е Станко Ражич от асоциацията на пчеларите.
По -възрастните и по-опитни клиенти пък имат свои начини за проверка на качеството на меда. Една баба например твърди, че когато завърти буркана, гледа дали ще се образува „топка“ посредата.Клиентите се надяват при високите цени поне не купуват подправен мед.