Производството на свинско месо в Китай през второто тримесечие е нараснало до най-високото си ниво от последните 7 години, след като производителите отвориха хиляди нови ферми, за да възстановят поголовието в страната, сочат изчисления на „Ройтерс”, базирани на официални данни. Производството на свинско през април-юни е скочило с 40% в сравнение със същия период на миналата година до 13,46 млн. тона. Количеството е доста над обичайните 10 млн. тона, произвеждани през второто тримесечие в Китай преди страната да бъде връхлетяна от африканската чума по свинете (АЧС).
От китайското Национално статистическо бюро обявиха, че през първата половина на 2021 г. произвоството на свинско в страната е нараснало с 35,9% до 27,15 млн. тона. Увеличението се отдава на инвестираните от големите производители милиарди юани в нови ферми през 2020 г., като целта им е да увеличат пазарния си дял при възстановяването на производството в страната.
Освен това данните за продажбите на 16 регистрирани големи свиневъдни компании показват, че през първата половина на годината са отгледали 42,8 млн. свине за клане – над 2 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, се посочва в доклад на австралийската компания за пазарни анализи и консултантски услуги Boya Consulting, публикуван в сряда.
„Огнищата на АЧС, открити в навечерието на Пролетния празник в Китай, доведе до преждевременно изпращане на свине за клане, а спадът на цените през май и юни имаше същия ефект за онези с прекомерно тегло. Това доведе до увеличаване на производството на свинско”, коментира и Роза Уън, анализатор в Shanghai JC Intelligence Co Ltd.
От статистическото бюро обявиха също, че през първите 6 месеца на годината са заклани 337,42 млн. прасета – с 34,4% повече от същия период на миналата година. Поголовието от свине пък е нараснало с 29,2% в сравнение с първата половина на 202 г. до 439,11 млн.