Начало » Новини » Света
08.07.2021 г.

Лятна прогноза: С 4,8% ще нарасне икономиката на ЕС през 2021 г.

Инфлацията ще бъде овладяна през 2022 г.
Лятна прогноза: С 4,8% ще нарасне икономиката на ЕС през 2021 г.

sinor

Според лятната междинна икономическа прогноза за 2021 г. се очаква икономиката на ЕС да нарасне с 4,8 % през тази година и с 4,5 през 2022 г. В сравнение с пролетната прогноза темповете на растеж в ЕС нарастват с +0,6 процентни пункта и с плюс 0,5 процентни пункта - в еврозоната. По отношение на прогнозите за 2022 г. - там очакванията за ръста на икономиката в ЕС са по-високи от тези за еврозоната. Добрата новина е, че реалният БВП се очаква да се върне на равнището преди кризата и това ще стане през последното тримесечие на 2021 г. както в ЕС, така и в еврозоната.

За еврозоната това е едно тримесечие по-рано от очакваното в пролетната прогноза.

Европейската икономика би трябвало да се възстанови по-бързо от очакваното, тъй като през първото тримесечие на годината активността надхвърли очакванията, а през второто тримесечие подобрената здравна ситуация доведе до по-бързо облекчаване на ограниченията за овладяване на пандемията, се посочва в прессъобщението от Еврокомисията.

Ето и основните фактори за растежа, на които се позовават анализаторите в своите прогнози.

Първо, икономическата дейност през първото тримесечие на годината надхвърли очакванията.

Данните на НСИ за България

Второ - ефективната стратегия за ограничаване на разпространението на вируса и напредъкът по отношение на ваксинациите доведоха до намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации, което от своя страна позволи на държавите — членки на ЕС, да отворят отново икономиките си през следващото тримесечие. Това отваряне бе особено благоприятно за предприятията от сектора на услугите. Положителните резултати от проучване сред потребителите и предприятията, както и мобилността при проследяването на данни показват, че вече е в ход силно нарастване на частното потребление. Освен това има доказателства за възраждане на туристическата дейност в рамките на ЕС, за която допълнително ще спомогне влизането в сила от 1 юли на новия цифров сертификат на ЕС за COVID. Взети заедно, тези фактори се очаква да компенсират неблагоприятното въздействие на временния недостиг на суровини и нарастващите разходи, които засягат части от производствения сектор.

Частното потребление и инвестициите се очаква да бъдат основните двигатели на растежа, подпомогнати от заетостта, която се очаква да се развива успоредно с икономическата дейност. Силният растеж на основните търговски партньори на ЕС следва да благоприятства износа на стоки от ЕС, докато износът на услуги ще бъде засегнат от оставащите ограничения пред международния туризъм.

Очаква се Механизмът за възстановяване и устойчивост (МВУ) да допринесе значително за растежа. Общото богатство, генерирано от Механизма за възстановяване и устойчивост през прогнозния период, се очаква да бъде приблизително 1,2 % от реалния БВП на ЕС за 2019 г. Очакваният размер на неговия стимул за растеж остава приблизително непроменен спрямо предишната прогноза, тъй като информацията от плановете за възстановяване и устойчивост, официално представена през последните месеци, до голяма степен потвърждава оценката, направена през пролетта.

Инфлацията е малко по-висока, но се забавя през 2022 г.

Прогнозата за инфлацията през тази и следващата година също беше преразгледана във възходяща посока. Очаква се тази година покачващите се цени на енергията и суровините, затрудненията в производството поради ограничения в капацитета и недостиг на някои компоненти и суровини, както и силното търсене в ЕС и извън него, да окажат натиск за повишаване на потребителските цени.

Оборотите на храните през 2020 г. в България

През 2022 г. този натиск следва постепенно да намалее с отпадането на производствените ограничения и сближаването между търсенето и предлагането.

Съответно сега се очаква инфлацията в ЕС да бъде средно 2,2 % през тази година (+0,3 процентни пункта в сравнение с прогнозата от пролетта) и 1,6 % през 2022 г. (+0,1 процентни пункта). За еврозоната се предвижда инфлацията да бъде средно 1,9 % през 2021 г. (+0,2 процентни пункта) и 1,4 % през 2022 г. (+0,1 процентни пункта). Съществени рискове

Несигурността и рисковете, свързани с перспективите за растеж, са високи, но като цяло остават балансирани.

Рисковете, свързани с появата и разпространението на варианти на вируса на COVID-19, подчертават значението на по-нататъшното ускоряване на кампаниите за ваксинация. Икономическите рискове са свързани по-специално с реакцията на домакинствата и фирмите на промените в ограничителните мерки.

Инфлацията може да се окаже по-висока от прогнозираната, ако ограниченията в предлагането са по-трайни и ценовият натиск се прехвърли в по-голяма степен върху потребителските цени.

Лятна прогноза: С 4,8% ще нарасне икономиката на ЕС през 2021 г.
8707
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Икономистите на БАН прогнозират малко над 2% ръст на БВП за тази година
Износът на стоки от България за ЕС намалява със 7,3%
За България се очаква икономическият растеж да се забави през 2023 г. и 2024 г.
Икономическа прогноза от есента на 2023 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Създават се два научни комплекса за изследвания в областта на храните, морската и речна среда
Аграрен университет
Седмица на биоикономиката от 9 до 13 октомври в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини