Начало » Пазари » Маслодайни култури
02.07.2021 г.

Повишената ставка на митото върху износа на слънчоглед от Русия влезе в сила

Понижаването на митото за соята трябва да стимулира преработката
Повишената ставка на митото върху износа на слънчоглед от Русия влезе в сила

От 1 юли в Русия влезе в сила по-висока ставка на митото върху износа на слънчоглед, изчислявана на 50% от митническата стойност, но не по-малко от 320 долара на тон, при 30%, но не по-малко от 165 долара на тон досега, съобщи ТАСС. Същевременно митото върху износа на рапица остава на досегашното си ниво, което бе еднакво с това на слънчогледа, докато за соята ставката за износа намалява до 20%, но не по-малко от 100 долара за тон. Решението за размера на ставките бе взето през април и вписано в постановление на правителството на страната №803 от 27 май тази година, като срокът им на действие е определен до 31 август 2022 г.

От правителството на Русия посочват, че понижаването на ставката на митото върху износа на соя с 10 процентни пункта от една страна ще даде възможност на фермерите да насочват част от продукцията си за износ, а от друга страна ще запази пречките пред повишаването на цената ѝ на вътрешния пазар. Оттам смятат, че промяната на ставките на митата върху износа на маслодайни култури от страната ще помогне за поддържането на баланса на вътрешния пазар за тях и за продуктите от преработката им. От пресцентъра на министерството на икономическото развитие на Русия уточниха, че нивото на митата върху износа на слънчоглед и рапица ще помогне за удържането на потребителските цени на продуктите в хранителната, сладкарската, хлебопекарната, консервната, млечната и фуражната промишленост. Колкото до понижаването на митото за соята, то е насочено към привличането на допълнителни инвестиции в преработката ѝ и за възстановяването на дейността на вече съществуващите. „Стимулирането на преработката на соята е необходимо за осигуряването на животновъдния бранш с високопротеинови фуражи и за запазване на стабилното ниво на цените на селскостопанската продукция (месо, яйца, млечни продукти и т. н.)”, изтъкват от министерството.

Според генералния директор на пуската компания за пазарни анализи и прогнози „ПроЗерно” Владимир Петриченко обаче ставката на митото върху износа на слънчоглед в момента вече е такава, че износът на културата е нереалистичен с изключение на Казахстан и може би Беларус. „Казахстан влиза в Митническия съюз, освен това страната не е предприела същите мерки като Русия. Затова не трябва да се изключва „сив” износ през Казахстан”, коментира Петриченко за електронното издание „Агроинвестор”.  

По думите му цената на слънчогледа ще се определя от тази на олиото. „Ако погледнем цената на търсене на слънчогледа например на пазара за износ в Украйна, там тя е около 720 долара за тон. Износителите обаче няма да успеят да преодолеят това ниво, като имаме предвид митото. Цената ще бъде посочена от преработващите предприятия”, категоричен е той. През работната седмица от 21 до 25 слънчогледът в Русия поевтиня с 855 рубли (11,36 долара по текущия курс – бел. ред.) на тон до 46 хил. рубли (625,92 долара) за тон, а в началото на миналия месец той струваше около 53 200 рубли (723,89 долара) за тон.

Прогноза на компанията за пазарни анализи и прогнози Refinitiv (бившият отдел за финанси и анализи в „Ройтерс”, в който агенцията държи дял от 45% - бел. ред.) сочи, че очакваната богата реколта от слънчоглед в Русия е още един фактор за натиск върху цените заедно с митата върху износа както на маслодайната култура, така и на олиото. Според генералния директор на руския Институт за конюнктурата на селскостопанските пазари Димтрий Рилко реколтата от слънчоглед в Русия през тази година ще достигне 16,1 млн. тона. Петриченко пък вече очаква 15,1-15,2 млн. тона при прогнозирани от него досега 15,5 млн. тона. И в двата случая обаче реколтата от слънчоглед в Русия ще бъде поне с 10% по-голяма от миналогодишната.

Повишената ставка на митото върху износа на слънчоглед от Русия влезе в сила
14927
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини