Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.06.2021 г.

Фермери предлагат 2026 г. да бъде обявена за Международна година на пасищата и скотовъдците

В защита на високопланинското животновъдство
Фермери предлагат 2026 г. да бъде обявена за Международна година на пасищата и скотовъдците

Улрика Ландрегрен Снимка: Европейска комисия

Европейският комитет на регионите (чрез инициативата Yolda) ,  Европейската асоциация на планинските райони  (Euromontana) и  Регионалната  международна  група за подкрепа на  пасищата и скотовъдите на Европа организираха на 14 юни онлайн семинар, за да подчертаят  необходимостта от поддържане на скотовъдците, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия (ЕК).

Пасторализмът е оценена в миналото практика за екстензивно животновъдство във високопланински пасища, сухи равнини, савани, степи и тундри. Тази форма на животновъдство използва икономически площи, които не са подходящи за механизирано земеделие или са трудно достъпни, сочат данните на Евростат.

Повече от половината земна повърхност е класифицирана като пасища. Средно 21% от използваната земеделска площ в ЕС-27 е посветена на екстензивната паша. Делът е особено висок в Португалия (59%), Латвия (58%), Естония (55%) и Швеция (52%).

Затова и по време на срещата, проведена преди два дни, Европейският комитет на регионите отново призова Европейската комисия да разработи план за действие за насърчаване и по-добра подкрепа на европейския скотовъдство.

Председателят на Комисията за природни ресурси (NAT) Улрика Ландрегрен е посочила, че „за Европейския комитет на регионите поддържането на пасторализма е жизненоважно за развитието на селските райони живи и за приноса към териториалното сближаване, което е основно стойност на ЕС. "

В тази връзка Хуан Андрес Гутиерес , президент на Euromontana, е добавил, че „В рамките на Зелената сделка пасторализмът има решаващо значение за постигане на целите на ЕС в областта на опазването на околната среда, климата и биологичното разнообразие. Държавите-членки трябва да въведат достатъчни и подходящи мерки за подкрепа на пасторализма в бъдещата си ОСП Стратегически планове. Освен това ЕС трябва да разработи План за действие за скотовъдство, за да даде на скотовъдите адекватната подкрепа, необходима им за преодоляване на заплахите, пред които са изправени."

Европодпомагането за пасторализма в България

Херберт Дорфман , член на Европейския парламент и докладчик по стратегията „От фермата до трапезата” Farm to Fork, заяви, че „в рамките на новата ОСП са разработени планове за ролята на градовете и регионите, за да се даде възможност и за скотовъдството”. Според него едно от големите предизвикателства определено е връщането на големите месоядни животни. Балансът между защитата на вълците и защитата на пасищните животни е от съществено значение. На този етап усилията за защита на пасищните животни от хищниците не са достатъчни, затова е необходим дебат в тази посока.

Руй Мартиньо , държавен секретар по земеделие и развитие на селските райони и представител на португалското председателство на Съвета, подчерта, че „скотовъдството е от съществено значение за запазване на земеделието и животновъдството в необлагодетелстваните райони, допринасяйки за живата селска тъкан и по този начин за целта е за териториалното сближаване, залегнало в Договора от Лисабон.

На глобално ниво ООН също работи в посока да определи 2026 г. като Международна година на пасищата и скотовъдците (IYRP), защото това е допълнителна подкрепа на тези екосистеми и поминък. Водена от правителството на Монголия, международна коалиция от участници също подкрепя тази инициатива.

Орязването на помощите по мярката за агроекология и климат

Мария Хелена , заместник-генерален директор на ФАО, допълни, че „Съветът на ФАО одобри предложението на правителството на Монголия 2026 г. да сатне Международната година на пасищата и скотовъдците, тъй като пасторализмът допринася за няколко от целите на ООН да устойчивото развитие."

Енгин Йълмаз , директор на инициативата „Йолда“, заяви, че „Международната година на пасищата и скотовъдците има за цел да даде тласък и импулс, необходими за световно разбиране на значението на пасищата и скотовъдството за здравите екосистеми, глобалната продоволствена сигурност, адаптирането към изменението на климата и смекчаване и икономика на селските райони. "

„Съвременният свят не бива да оставя без разрешение въпросът за пасищата и скотовъдците ", заяви  Мендсайхан Загджав , министър на храните, земеделието и леката промишленост, Монголия.

По време на срещата проблемите на скотовъдството е било обсъждано на четири кръгли маси, като основните акценти са били върху приноса на скотовъдството към биологичното разнообразие и за справяне с изменението на климата; продоволствената сигурност и устойчивите селски общности; ролята на скотовъдството на международно ниво; и начините за разработване на План за действие на ЕС за скотовъдство и за конкретна подкрепа на IYRP.

Фермери предлагат 2026 г. да бъде обявена за Международна година на пасищата и скотовъдците
11680
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини