Начало » Важно за фермера » Гори и екология
15.06.2021 г.

Засилва се контролът срещу бракониерите в района на Смолян

След появата на мечетата
Засилва се контролът срещу бракониерите в района на Смолян

sinor

По инициатива на зам.-министрите на околната среда и водите Емилия Тончева и Петър Димитров се проведе среща между ръководствата на РИОСВ – Смолян,  Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) и Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Смолян. На тях бяха обсъдени мерки за опазването на кафявата мечка в региона, след като в изминалите десет дни бяха намерени мечета в близост до населени места.

В срещата участваха директорът на РИОСВ – Смолян инж. Екатерина Гаджева, инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП – Смолян, и инж. Венцислав Фурлански, директор на РДГ – Смолян.

Набелязани бяха мерки за засилване на контрола върху бракониерството и оптимизирането на съвместната работа между институциите при нанесени щети. Участниците в срещата поставиха акцент върху засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча, като инж. Гаджева подчерта необходимостта от общи усилия за опазване на вида.

Инж. Бакалов съобщи, че след полученото от РИОСВ – Смолян писмо незабавно е разпоредил проверки в териториалния обхват на предприятието. Очаква се доклад за предприетите от страна на горските и ловни стопанства мерки.

Черното бракониерство

Като превантивни мерки за ограничаване и предотвратяване на конфликтите между хората и мечките инж. Фурлански предложи изготвяне на оперативен план в няколко посоки: обход на районите, обитавани от мечки с малки; засилване на контрола по издаване на разрешителни за лов; поставяне на фото капани на предварително набелязани места и засилване на контрола за движение на мотори и АТВ-та в горски територии, които създават безпокойство на защитения вид и са предпоставка за отделянето на малките от майка им.

Предстои да се проведе нова работна среща в разширен състав – с участието на представители на държавните горски и ловни стопанства, ловни сдружения и неправителствени организации, ангажирани с проблемите по опазване на защитения вид.

Засилва се контролът срещу бракониерите в района на Смолян
6969
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини