Преди 10 години фермерите в САЩ получаваха по 17,6 цента от всеки долар, похарчен за храна от американците, докато през 2019 г. този дял е паднал до 14,3 цента, а за преработвателите, търговците на дребно и останалите участници във веригата за доставки на храни положението се е подобрило, става ясно от изследване на икономисти на министерството на селското стопанство на страната за последните 25 години, цитирано от електронното издание Successful Farming. Този дял падна под 15 цента от всеки долар през 2016 г. и до 11,4 цента през 2017 г.
В дългосрочен план делът на производителите е 16,4 цента от всеки долар, докато останалите участници във веригата вземат 83,6 цента. Според част от анализаторите делът на фермерите намалява заради склонността на американците да консумират готови храни и полуфабрикати, за да не губят време в кухнята. Фермерите определено получават по-голям дял през периоди на високи цени на борсово търгуваните хранителни продукти, докато при ниски цени той намалява.
„Сега е моментът да преобразим системата за храни и да я направим по-честна и прозрачна, така че в крайна сметка по-голяма част от този долар да влиза в джобовете на фермерите”, коментира по този повод министърът на селското стопанство на САЩ Том Вилсек.