Начало » Пазари » Зърно
11.05.2021 г.

Митото срина със 75 на сто износа на пшеница от Русия през април

Ограничителните мерки подкопават авторитета на водещия износител
Митото срина със 75 на сто износа на пшеница от Русия през април

В условията на ограничения на износа на зърно през април Русия е доставила в чужбина 830 хил. тона пшеница – със 75% по-малко, отколкото през същия месец на 2020 г. (3,24 млн. тона), обяви директорът на аналитичния отдел в Русия зърнен съюз Елена Тюрина, цитирана от агенция „Интерфакс”. Износът на зърно от Русия като цяло се е сринал само със 60% до 1,65 млн. тона. Според Тюрина всичко това се дължи на въвеждането на мита върху износа на зърно и най-вече на плановете за въвеждане от 2 юни на механизъм, предвиждащ плаващо мито върху износа на пшеница, царевица и ечемик. „Струва ми се, че мерките за оперативно ограничаване на износа водят до спад на доверието на световния пазар към покупките на руско зърно и подкопават авторитета на Русия като водещ износител на пшеница. Спадът на износа на пшеница със 75% е прекалено голям. В настоящите условия, дори при положение, че международните цени започнаха да се повишават, можем да загубим пазара”, изтъкна тя.

По думите ѝ доставките за чужбина до момента дават основание да се смята, че квотата за износ на зърно от 17,5 млн. тона няма да бъде запълнена. „Ще изнесем не повече от 9,5 млн. тона”, твърди Тюрина.

Тя обаче прогнозира, че износът на ечемик и царевица не е засегнат в същата степен, което е било очаквано. „Митата върху износа на тези култури са по-ниски от това за пшеницата и търсенето на това зърно на международните пазари е достатъчно силно. Това показва и фактът, че през април царевица и ечемик са изнесли 20 компании, а пшеница – само 8”, посочи директорът на отдела в зърнения съюз.

По нейни оценки при настоящите условия износът на зърно през настоящия селскостопански сезон (юли 2020 – юни 2021 г.) ще достигне 47 млн. тона при потенциал от 52 млн. тона, като при пшеницата ще бъдат изнесени 38 млн. тона при потенциал 42 млн. тона. „При това положение ще достигнем края на сезона с достатъчно високи преходни запаси от пшеница, около 19 млн. тона по баланс, а в началото на този сезон бяха 13,5 млн. тона. При такова високо ниво на запаси и засега достатъчно благоприятните прогнози за реколтата от пшеница от 82-83 млн. тона може да се очаква понижаване на цените”, подчерта тя. През 2020 г. Русия прибра 133,5 млн. тона зърно, включително 85,9 млн. тона пшеница.

Коментирайки процеса на сеитба в Русия, Тюрина отбеляза, че полските дейности засега изостават значително от показателите през миналата година. „Това се държи донякъде на метеорологичните условия, но отчасти и на това, че селскостопанските производители в условията на ограничения върху износа се замислят за промяна в избора на култури за засяване”, сподели тя.

От 15 февруари 2021 г. В Русия бе въведена квота от 17,5 млн. тона в износа на зърно, която ще действа до 30 юни. В рамките на квотата от 1 март се налага 50 евро на тон мито върху износа на пшеница, а от 15 март – 25 евро на тон върху износа на царевица и 10 евро на тон при ечемика. Тези мита остават в сила до 1 юни. От 2 юни се въвежда механизъм за плаващо мито върху износа на пшеница, царевица и ечемик от Русия, което ще се начислява върху разликата между базовата цена (200 долара на тон за пшеницата и 185 долара на тон за царевицата и ечемика) и средната цена на сключените на борсата сделки през предходната седмица, като ще бъде в размер на 70% от тази разлика. Средствата, получени от митата, ще бъдат използвани за субсидиране на фермерите в Русия.

Митото срина със 75 на сто износа на пшеница от Русия през април
9813
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини