Начало » Новини » Света
23.04.2021 г.

Португалия първа представи плана си за възстановяване пред Европейската комисия

Приет от Урсула фон дер Лайен
Португалия първа представи плана си за възстановяване пред Европейската комисия

sinor

Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият, официално представен днес на Европейската комисия национален документ, съобщиха от ЕК. По този пово председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви как на фона на ускореното ваксиниране срещу Ковид 19 е „много важно да стартира инициативата на ЕК NextGenerationEU” („Следващо поколение”).

„Икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка с подобряване на здравословното състояние. Приветствам плана за възстановяване и устойчивост на Португалия като

първия, официално представен на Комисията. Представянето бележи началото на нов етап в процеса на прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост”, посочи още председателят на ЕК.

„ЕК очаква да направи оценка на португалския план, който е съсредоточен върху устойчивостта, климатичния и цифровия преход, и включва проекти в почти всички водещи европейски области. Ще продължим да работим активно с държавите членки, за да им помогнем да изготвят висококачествени планове.

Целта ни остава да приемем всички планове до лятото. За да бъдат извършени първите плащания, е необходимо всички държави членки да са одобрили решението за собствените ресурси. Убедена съм, че всички ще го направят до лятото”, посочи още Урсула фонд дер Лайен.

Механизмът „Следващо поколение” предвижда 672,5 милиарда евро за подкрепа на инвестициите и реформите (по цени от 2018 г.). Това се разделя на безвъзмездни средства на обща стойност 312,5 милиарда евро и 360 милиарда евро под формата на заеми.

Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля, за да помогне на Европа да излезе по-силна от кризата и да осигури екологичния и цифровия преход.

Португалският план е структуриран около трите стълба – устойчивост, екологична и цифрова трансформация, включително мерки в областта на социалното жилищно настаняване, енергийната ефективност на сградите и цифровото образование.

Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г. В плана се предлагат проекти в шест от седемте водещи европейски области.

Представянето на плана е следствие на интензивен диалог между Комисията и португалските органи през последните месеци за изготвянето му.

Комисията ще направи оценка на плана в рамките на следващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва поспециално преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър.

Комисията ще оцени също така дали планът отделя поне 37% от разходите за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и 20 % за цифровия преход. По предложение на Комисията, Съветът по правило ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията.

Планът за биологично земеделие на ЕС

Одобрението на Съвета ще проправи пътя за отпускането на 13 % предварително финансиране за Португалия на поисканите 13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро под формата на заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост, след влизането в сила на решението за собствените ресурси, което първо трябва да бъде одобрено от всички държави членки.

Португалия първа представи плана си за възстановяване пред Европейската комисия
9808
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Ограничаването на водата за поливане също оказа своето въздействие
В Португалия гроздето стана на стафиди по лозите, а крушите се спекоха на овошките
Председател на „Обединени български животновъди“ - Кюстендил
Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите
На 11 и 12 октомври в Португалия се провежда европейски форум за иновациите
Португалска фирма търси телешко, свинско и птиче месо от България
Партньорство
България и Португалия с обща позиция пред ЕС за нови мерки в млечния сектор
Визити
Официално посещение на агроминистъра в Португалия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини