Начало » Новини » Страната
09.04.2021 г.

Дали през 2050 година България ще бъде по-зелена и по-дигитална?

Еколози
Дали през 2050 година България ще бъде по-зелена и по-дигитална?

sinor

Експерти по иновативна икономика и екология описаха визията си за развитие на България до 2050 г. в специален „Учебник по бъдеща история на България“, където са включени конкретни предложения за трансформация на българската икономика и общество, които да залегнат в нов Национален план за възстановяване и устойчивост. Този учебник се базира на предложения от 50 водещи български специалисти. 

Официалното му представяне беше представено днес, на кръгла маса с участието на експерти от четирите организации в Коалиция „За зелен рестарт“ – MOVE.BG, WWF, „Грийнпийс” и „Институт Кръгова Икономика”.

В учебника, издаден от коалиция “За зелен рестарт”, се представят конкретни реформи, чрез които страната ни може да се превърне в един от зелените, дигитални и иновативни лидери в Европа. Той показва как България израства от държава, която е скромен новатор със силно ресурсоемка и въглеродно интензивна икономика до една от водещите страни в Европа с развит иновативен и зелен бизнес, защитена природа и щастлив дом на просветени хора, които създават от България проекти и бизнеси, решаващи световни предизвикателства.

Чрез проекта участниците в коалиция “За зелен рестарт” акцентират отново върху нуждата от спешна промяна на Българския План за възстановяване и устойчивост, чрез който страната ни ще получи допълнителни 12 милиарда от Европа и  чието финализиране се планира за края на април.

„Планът за възстановяване и устойчивост може да бъде магистрала за трансформация на икономическото развитие на България по посока на иновативност, енергийна ефективност и екологичност, както и за въвеждане на много нужните регламенти за опазване на природните ни ресурси. С тази мотивация от Коалиция “За зелен рестарт” създадохме „Учебника по бъдеща история‘, за да покажем добрия сценарий за развитие на държавата ни с хоризонт 30-години напред, ако смели реформи се предприемат днес. Осъществяването му не зависи само от формално управляващите, то зависи от приноса и участието на всеки. Всички заедно седим на Кръглата маса за бъдещето “, сподели Саша Безуханова, инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”.

Коалиция „За зелен рестарт” обединява за първи път представители на иновативния бизнес и природозащитни организации с мотивацията, че решенията на утрешния ден трябва да бъдат както дигитално-базирани, така и екосъобразни. Обединението, създадено в началото на пандемията през 2020 г. по инициатива на MOVE.BG, работи в подкрепа зеленото възстановяване на България и дигиталната трансформация на българската икономика. Досега Коалицията е изработила пет експертни становища с конкретни препоръки за подобряване на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дали през 2050 година България ще бъде по-зелена и по-дигитална?
7361
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Учебниците стават безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини