Към 20 март 43 месопреработвателни компании имат разрешение от министерството на земеделието да предлагат продукти с утвърдения за високо качество стандарт „Стара планина” върху продуктите, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Лицензионните договори са издадени от началото на годината до края на март.
Самият стандарт беше въведен преди години, за да отсеят от пазара компаниите, които вместо месо влагаха соя и други протеинови заместители в колбасите. След като старият Български държавен стандарт отпадна като законодателно изискване, браншът настоя да се въведе нов стандрат, който да отличава висококачествените от имитиращите продукти.
Стандартът „Стара планина” се дава след съответните проверки от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка от одобрените компании плаща и съответните такси за поддържане на този стандарт.
За стандартите на пресните плодове в търговските вериги
В списъка, с която АМБ разполагат, четем имената на редица производители като месокомбинатите в Ловеч, Севлиево, Асеновград, Ямбол, Разлог, „Стефанов”, „Тандем”, „Еко мес”, „Елит мес”, „Плевен мес”, „Чех Йосиф Новосад” и др. Пълният списък е публикуван в бюлетина на асоциацията.