Зърненият сектор във Франция трябва да предлага пшеница с по-високо качество, за да удовлетвори нуждите на китайската хранително-вкусова промишленост, а също и да засили фитосанитарния контрол, ако иска да продължи да увеличава продажбите на зърнената култура в Китай, заяви Сун Уей, заместник-директор за пшеницата в китайската държавна компания COFCO International, цитиран от „Ройтерс”.
Уей припомни, че износът на пшеница от Франция за Китай през 2020 г. е достигнал рекордните 2,5 млн. тона. „За да продължи да разработва китайския пазар, насърчаваме френския сектор да произвежда пшеница с високо и средно качество за износ и по този начин да задоволи нуждите на Китай”, посочи той по време на семинар, организиран от лобистката организация France Export Cereales. Уей бе подкрепен от Ли Джао Ю, представител на лобистката организация в Пекин, според когото френската пшеница се нуждае от повишаване на качествените си характеристики, в противен случай ще се сблъска с нарастващата конкуренция от произведената в други страни зърнена култура, включително Казахстан.
Уей изтъкна и някои фитосанитарни проблеми, възникнали през последните години във връзка с доставките за Китай на произведената във Франция пшеница. „Бихме желали френският сектор да засилва контрола по критериите, свързани с карантината, за да може търговията с пшеница между двете страни да се развива гладко”, уточни той.
През последната година износът на френска пшеница за Китай нарасна рязко, тъй като Франция е сред малкото лицензирани доставчици, които са в състояние да задоволят устойчиво търсене от китайска страна. От началото на селскостопанския сезон (1 юли 2020 г.) за Китай са изпратени 1,6 млн. тона френска пшеница. Търговци дори виждаха потенциал за доставката на 2 млн. тона в рамките на сезона , макар темпото на износ да намаля от януари заради конкуренцията от новата реколта в Австралия. Френската пшеница обаче като цяло е с ниско съдържание на протеин, като в Китай се отглеждат същите сортове, а Пекин се стреми да внася повече пшеница с високо протеиново съдържание.