Начало » Новини » Страната
19.03.2021 г.

Ученици от Якоруда участват във виртуална Европейска младежка среща на върха по въпросите на климата

Поколенията
Ученици от Якоруда участват във виртуална Европейска младежка среща на върха по въпросите на климата

sinor

Ученици от гимназия "Свети Кирил и Методий" в Якоруда ще участват в Европейската младежка среща на върха за климата, която ще се проведе онлайн на 18,19 и 20 март 2021 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК в България, Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и ще следва модела на Конференция на ООН по изменението на климата (COP).

Тази проява беше отменена поради избухването на епидемията от COVID-19 през март миналата година, затова сега се организира онлаън под мотото „Твоята Европа, твоето мнение!“ (YEYS).

Ученици от 33 средни училища в цяла Европа ще се срещнат, за да обсъдят най-добрите начини за опазване на околната среда, като използват мотото „Нашият климат, нашето бъдеще!“

Над двеста ученици на възраст между 16 и 18 години и над 30 учители ще участват във виртуалната среща YEYS за 2021 г. Целта на проявата е да бъдат чути новаторските идеи на учениците за справяне с настоящата криза в областта на климата и да се постигне напредък към реализирането на целта ни за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. От учениците ще се изисква да представляват сектор, промишленост или блок от държави и да преговарят помежду си. Те ще обсъдят своите предложения, като използват за модел Конференция на страните (COP) по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата.

При подготовката за дебатите на 22 февруари 2021 г. Мария Минчева, член на ЕИСК, посети лично училището в Якоруда, като разказа на колегите си в ЕИСК за дейностите на младите хора в България, както и за структурата на събитието и какво ще се очаква от училището.

На закриването на 19 март участниците ще имат възможността да разговарят с Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт, и с председателя на ЕИСК Криста Швенг. Заместник-председателят на ЕИСК и експерт по екологосъобразна икономика Килиан Лохан ще председателства проявата.

Представители на международни младежки организации като Ануна де Вевер, белгийски активист в областта на климата, ще им помогнат да превърнат идеите и предложенията си в конкретни препоръки. Тези препоръки ще бъдат изпратени от ЕИСК на лицата, които изготвят политиките в областта на околната среда в международен план, и ще бъдат обсъждани на конференции в цяла Европа през годината, като например Срещата на европейската младеж, организирана от Европейския парламент през май 2021 г.

На 20 март, събота, в съответствие с модела на Конференция на страните, ЕИСК ще проведе съпътстваща публична проява за младите хора на живо в социалните медии, озаглавена „Проектиране на системна промяна“. Събитието ще събере няколко млади експерти, активисти и инфлуенсъри, които ще споделят своите знания и експертен опит в областта на изменението на климата в контекста на системните промени. Това ще предостави на младата аудитория ценна нова информация и — важното — възможността за изразяване на техните възгледи и идеи. В допълнение към обсъжданията публиката ще има възможност да се запознае със системната промяна чрез изкуство.

 „Твоята Европа, твоето мнение!“ (YEYS) се организира от Европейския икономически и социален комитет – гласът на гражданското общество в Европа YEYS е емблематичната проява на Комитета, предназначена за младите хора, стартирала през 2010 г., която цели да свърже най-младите граждани на Европа с Европейския съюз.

Всяка година ученици на възраст между 16 и 18 години от всички държави членки на ЕС и страните кандидатки (Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция) идват в Брюксел за два дни и изготвят съвместно резолюции, които след това се предават на институциите на ЕС. В тези резолюции те изразяват своите идеи, предложения и надежда за бъдещето си като европейски граждани.

Всички средни училища в Европа могат да кандидатстват, за да изпратят трима ученици, които да участват в YEYS. Посредством тази инициатива ЕИСК цели да гарантира, че вижданията, опитът и идеите на по-младите поколения на Европа се вземат предвид в процеса на изготвяне на политиките на ЕС.

Ученици от Якоруда участват във виртуална Европейска младежка среща на върха по въпросите на климата
5822
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Нарушенията са открити след проверка на автомобил в община Якоруда
Прекратяват договора на фирма за продажба на дървесина заради незаконна сеч
Горския стражар, намерил изчезналото момченце от Якоруда ще бъде награден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини